понеділок, 16 грудня 2013 19:29

Українці цього року викурили на 15 мільярдів цигарок менше

Українці цього року викурили на 15 мільярдів цигарок менше

В Україні викурили на 15 мільярдів сигарет менше, повідомляє Всесвітня організація охорони здоров'я. Це дані станом на перший квартал цього року, в порівнянні з аналогічним періодом минулого. Про це Gazeta.ua розповіла 27-річна Юлія Солоха, координатор проекту "Київ без тютюнового диму".

Такі зміни є наслідком дії Закону про заборону куріння в громадських місцях, що набув чинності 16 грудня 2012 року. Цей документ забороняє курити у кафе-барах, ресторанах та інших закладах харчування звичайні сигарети, електронні та кальяни.

- Закон дав позитивні результати. Раніше Україна посідала 4-те місце у світі за рівнем поширення куріння серед населення. Це була епідемія куріння. Тепер ми перемістилися на 29-те. До кафе та ресторанів стало ходити більше людей. Ті, хто раніше уникав подібних закладів через надимленість, тепер відвідують їх, коли забажають. Мова про хворих на астму, сім'ї з дітьми, вагітних жінок тощо, - говорить Юлія Солоха.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виставляти цигарки на вітринах пропонують заборонити

Загалом антитютюновий закон в Україні виконується на 90%. За його порушення закону найчастіше штрафують саме власників, а не окремих відвідувачів, що курять у недозволених місцях.

За словами Солохи, найбільші труднощі у боротьбі з курінням за час дії закону виникали з кальянами, від яких не хотіли відмовлятися у закладах. Крім того, проблемою є перебудова літніх майданчиків. Через те, що в українському законодавстві немає чіткого визначення, що таке "літня тераса", власники кафе-барів називають літником те, що їм зручно.

 

Зараз ви читаєте новину «Українці цього року викурили на 15 мільярдів цигарок менше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути