середа, 12 серпня 2009 16:03

Україна витратила більше 3 млрд на навчання українців російської мови

Україна витратила більше 3 млрд на навчання українців російської мови

У Росії при офіційній кількості 2,9 млн. українців лише 205 осіб вивчають українську мову в школах, і всього 100 осіб - факультативно. При цьому в Україні серед 8,3 млн. росіян українською мовою в навчальних закладах навчаються близько 2 млн. осіб, факультативно мову вивчають ще 165 тис.

Це випливає з порівняльної таблиці задоволення освітніх потреб росіян в Україні і українців у Російській Федерації (2008-2009 навчальний рік), підготовленої за оперативними даними Головної служби з питань гуманітарного розвитку президентського Секретаріату.

Інші форми задоволення освітніх потреб українців у Росії відсутні, стверджують у Секретаріаті Президента України.

Водночас, офіційна кількість росіян в Україні становить трохи більше 8,334 млн. чоловік. При цьому в Україні існує 983 дошкільних навчальних заклади з російськомовною формою навчання, які відвідує 164 027 дітей.

Крім того, в Україні існує 1 199 загальноосвітніх закладів з російською мовою навчання і 1 755 загальноосвітніх навчальних закладів з українською і російською мовою навчання. У них 1 292 518 учнів вивчають російську мову як предмет, ще 165 544 учнів вивчають російську мову факультативно або в гуртках.

У професійно-технічних навчальних закладах з російською мовою навчаються 51 685 осіб, у вищих навчальних закладах різних рівнів акредитації українською мовою навчаються 454 842 осіб.

При цьому за рахунок державного бюджету України було надруковано 1 555 500 примірників підручників українською мовою вартістю понад 18,616 млн. грн. Також було надруковано 125 тис. примірників українсько-російських термінологічних словників за рахунок держбюджету України (1,5 млн. грн.). З бюджетів усіх рівнів України на утримання навчальних закладів з російською мовою навчання було витрачено близько 3,196 млрд. грн.

Нагадаємо, сьогодні, 12 серпня, глава Секретаріату Президента України, голова Нашої України Віра Уль"янченко у відповідь на заяву президента РФ Дмитра Медведєва наголосила, що його слова про утиски російськомовного населення в Україні не витримують жодної критики.

"У Росії, де проживають мільйони українців, немає жодної української школи. Між тим в Україні діють понад 1400 шкіл з російською мовою викладання, у кожній загальноосвітній українській школі вивчається російська мова та література. За рахунок українського державного бюджету повноцінно функціонують російські театри, музеї та культурні центри ", - сказала Уль"янченко.

Учора, 11 серпня, президент Росії звинуватив Київ в утисках російської мови.

За матеріалом Интерфакс-Украина, Корреспондент.net

Зараз ви читаєте новину «Україна витратила більше 3 млрд на навчання українців російської мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути