середа, 18 червня 2008 10:58

Україна потерпає від зграй бродячих собак

Україна потерпає від зграй бродячих собак

В Івано-Франківську намагаються вирішити проблему бездомних тварин. Бродячі собаки, які збиваються у зграї, вже не перший рік "тероризують" місцевих жителів: тільки з початку цього року вони покусали 86 людей, а, наприклад, в 2006-му - 465, багато з яких - діти.

У вівторок, 17 червня, Івано-Франківська міськрада затвердила програму поведінки з безпритульними тваринами у межах міста та його околиць. Раніше за рік усипляли понад 2,5 тисяч собак, причому шкуродери робили це не завжди гуманними методами.

Наразі ж франківчани вирішили наслідувати приклад цивілізованих європейських країн. Так, на 2008 рік заплановано упровадити систему обліку, реєстрації, ідентифікації і стерилізації бездомних тварин. А при Товаристві захисту тварин буде збудований спеціальний притулок в селі Павлівка Тисменицького району.

Далі, впродовж 2009-2012 років, влада збирається створити цілу мережу міні-притулків різних форм власності у межах міста і його околиць.

"У ході виконання програми будуть також вжиті заходи щодо супроводу безпритульних тварин впродовж всього життя, проведення інформаційно-просвітницьких заходів щодо гуманного поводження з тваринами".

Кошти на програму (а, за підрахунками чиновників, необхідно понад 1,9 мільйонів гривень) виділятимуть з міського бюджету. Правда, звідти виділять тільки половину суми. Грошову підтримку надаватиме також обласний фонд охорони навколишнього природного середовища, зможуть допомогти і добровольці чи міжнародні організації.

Тим часом від бездомних тварин страждають і мешканці Києва. Як з"ясувала газета "Сегодня", "зграї псів уподобали двори і недобуди, але позбавитися них не можливо - тварин не забирають". Зокрема, на Борщагівці (у районі вулиці Сім"ї Сосніних) охоронці підгодували собак, які після їх відходу буквально не дають проходу місцевим жителям.

"Моя дочка одного разу в школу не могла піти через них. Відкриває двері під"їзду, а там ці пси голодні сновигають. З дому вийти іноді страшно!" - розповіла журналістам мешканка району Галина.

Схожа ситуація і на вулиці Котовського (Нивки). Кілька років тому до охоронців парковки неподалік від будинків N47 і 49 прибився маленький песик. Через деякий час утворилася зграя, яка носиться по мікрорайону, розполохує дітвору і велосипедистів. "Варто на велосипеді проїхати декілька метрів, тут же вискакують собаки, намагаються укусити за ноги", - скаржиться Дмитро, житель Котовського. Пси кидаються навіть на машини, гавкають, водіям доводиться їх об"їжджати.

Стерилізацією собак займається КП "Притулок для тварин". Але заяви від фізичних осіб там не приймають, працюють тільки за письмовою заявою від ЖЕКів або підприємств. Але і після стерилізації тварин повертають туди ж - на вулицю.

Подібні проблеми не обійшли й інші міста країни. Так, після трагедії в Керчі місцева влада створила ряд пунктів прийому бездомних собак, яких відловили, де за кожну принесену бездомну тварину планується виплачувати грошову винагороду. Здорових звірів стерилізуватимуть, хворих - знищуватимуть. Для усипляння тварин ветеринарна служба замовила в Росії рушниці, що стріляють нервово-паралітичним складом.

Нагадаємо, 7 червня в Керчі шестирічну дівчинку покусала зграя собак, внаслідок чого дитина у важкому стані потрапила до реанімації. Лікарі реанімаційного відділення нарахували на тілі дівчинки 200 рваних ран, повідомляє Newsru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Україна потерпає від зграй бродячих собак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути