Ексклюзиви
пʼятниця, 21 січня 2011 15:44

Україна отримає за вивезений уран $40 мільйонів

Україна отримає за вивезений уран $40 мільйонів

Сполучені Штати готові надати Україні компенсаційний пакет на загальну суму близько $40 мільйонів за високозбагачений уран (ВЗУ), який у минулому році Віктор Янукович пообіцяв Бараку Обамі вивезти до квітня 2012 року до Росії.

Про це з посиланням на джерела у виконавчій владі, близькі до вирішення уранового питання, пише "ДТ. Україна".

Джерела стверджують, що сума у $40 мільйонів "істотно перевищує оцінну вартість українського ВЗУ".

При цьому українська сторона наполягла на тому, що компенсація буде виділена не грошовими коштами, а устаткуванням, технологіями, низькозбагаченим ураном.

"Адже, враховуючи наші реалії, гроші, як зазвичай, розкрадуть, а українські вчені знову залишаться ні з чим", — відзначає видання

Україна у 2010 році вже вивезла до Росії 106 кілограмів ВЗУ.

Сполучені Штати також виконали частину своїх зобов'язань: напередодні, перед вивезенням ВЗУ з України, двома авіарейсами до нашої країни було доставлено еквівалентну кількість низькозбагаченого ядерного палива для потреб севастопольського і київського інститутів.

У той же час, "оцінити" український ВЗУ досить складно. Як стверджують експерти, у світі просто не існує ринку високозбагаченого урану. Його не можна купити або продати на біржі або в магазині. Звичайно, можна продати його, наприклад, Північній Кореї або Ірану за дуже високою ціною, але в цьому випадку ціна накладених на Україну санкцій буде теж дуже високою.

"Облікова вартість вивезеного урану була дуже низькою, тому що, наприклад, у Харкові він зберігався у вигляді відходів наших досліджень...", - зазначив заступник генерального директора Національного наукового центру "Харківський фізико-технічний інститут" член-кореспондент НАНУ Іван Карнаухов.

Зараз ви читаєте новину «Україна отримає за вивезений уран $40 мільйонів ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути