четвер, 29 грудня 2016 21:30

Україна налякала Росію ракетними стрільбами — наймасштабніші військові навчання

 

Протягом року в Україні пройшло два десятки військових навчань різних підрозділів. Деякі з них пройшли вперше з часів розпаду Радянського союзу.

Gazeta.ua зібрали наймасштабніші військові навчання, які пройшли на території України з початку року.

"Весняний грім-2016"

2 квітня на Півдні України пройшли стратегічні командно-штабні навчання за участі тактичної авіації, зенітно-ракетних, радіотехнічних та спеціальних військ. У морі 20 бойових кораблів з різних країн вчились відбивати морський десант супротивника.

Морські піхотинці десантувались з вертольотів та кораблів. Їх прикривали артилерійські підрозділи військ берегової оборони. Водночас авіації у небі над Західною Україною відпрацьовують повітряну підтримку військ.

Вигнали в поля і особовий склад Центрів забезпечення. Вони відпрацювали екстрений вихід у поле зі всім майном.

"Рапід Трайдент-2016"

1800 військовослужбовців із 13 країн світу 17 липня. Окрім України та США до навчань залучено військових з Канади, Великобританії, Болгарії, Литви, Туреччини, Румунії, Грузії, Молдови, Польщі, Норвегії та Швеції.

В навчальних боях бійці десантно-штурмової роти відпрацювали знищення опорних пунктів бойовиків. Два взводи ВДВ пішли в атаку під прикриттям броньованих автомобілів українського виробництва КрАЗ "Спартан".

У цей же час в тилу противника ще два взводи десантників висадились із гелікоптерів Мі-8. Підкравшись впритул до опорного пункту, десантники взяли його в облогу. Після нетривалого бою умовного противника було знищено, а десантники зайняли кругову оборону.

"Небесний щит-2016"

11 серпня бойові літаки відпрацювали навчальну посадку і зліт на ділянці автодороги Київ - Чоп у рамках навчань "Небесний щит — 2016". Аеродром обладнали на ділянці між селами Крупець і Михайлівка Радивилівського району Рівненщини.

"Відповідно до плану бойової підготовки виконувалася посадка літаків Міг-29 та Су-24 на визначену ділянку дороги. За роки існування Збройних Сил України відповідний елемент льотний склад виконується лише на базових військових аеродромах", - розповідав полковник Олексій Марченко, т.в.о. командира Повітряного командування "Захід".

Під час приземлення рух автотранспорту тимчасово перекрили. Водії висипались на узбіччя, аби побачити незвичне дійство.

"Рубіж-2016"

560-метрову понтонну переправу через Дніпро. 20 жовтня встановили її на околиці селища Антонівка, що на Херсонщині. Армійці зізнаються, що подібних споруд не будували за всі роки служби в ЗСУ.

Міст дві години зводили 500 бійців з інженерних військ. Використали 77 металевих понтонів. На березі переправу прикривали десантники та зенітні батереї. У воді охороняли переправу розвідники-водолази.

"Ми перевірити швидкість взаємодії штабів і бойових підрозділів інженерних військ. Умови були наближеними до бойових. Перед рухом колони машин поставили димову завісу", - заявив Віктор Муженко, начальник Генерального штабу.

Командири спостерігали за роботами підрозділів з безпілотника.

Ракетні стрільби в Чорному морі

1-2 грудня в Херсонській області пройшли випробування зенітних ракет середньої дальності. Стріляли по цілях в акваторії Чорного моря. Це не на жарт розлютило Росію — ракети пролітали над окупованим Кримом.

Україна закрила повітряний простір над Чорним морем та окупованим Кримом. Заборони захід суден в акваторію моря.

У Міністерстві оборони РФ висловили протест. Заявили, що будуть збивати ракети і завдадуть ракетного удару по місці їх пуску.

"Згідно з міжнародними угодами, суверенний повітряний простір РФ в Чорному морі закінчується посередині протоки, а на захід від протоки знаходиться суверенний повітряний простір України, тому вчення законні", - заявив Олександр Турчинов, голова РНБО.

Росіяни вивели з бухт кораблі Чорноморського флоту. Всі навчання вони простояли на позиціях неподалік західного узбережжя окупованого Криму.

Протягом цього року в Україні зробили понад 20 винаходів. Значна частина їх стосується медицини . Творцями винаходів стали здебільшого молоді спеціалісти з технічною освітою. Читайте добірку Gazeta.uа найвизначніших винаходів і пристроїв у 2016 році.
Зараз ви читаєте новину «Україна налякала Росію ракетними стрільбами — наймасштабніші військові навчання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути