Ексклюзиви
четвер, 18 лютого 2010 18:45

Україна може починати готуватися до потужних паводків

Україна може починати готуватися до потужних паводків

Паводки, які нас чекають цієї весни, були востаннє 1986-ого та 2003-го року. Про це повідомив начальник Полтавського обласного центру з гідрометеорології Володимир Богмацера.

"Усе буде залежати від того, коли почне інтенсивно наростати тепло та скільки випаде рідких опадів у період сніготанення, - говорить він. - Гідрометеорологічна обстановка, що складається в басейнах річок Ворскла, Псел, Сула відрізняється від минулорічних і дає підстави очікувати більшого за норму весняного водопілля".

"Цього року накопичилися великі запаси снігу, сильно промерз зволожений ґрунт. Спостерігається велике промерзання навколо берегів, примерзли повалені дерева. Десяток років не було хороших повеней, тому все позаростало і це буде затримувати лід. Товщина льоду сьогодні сягає 20-45 сантиметрів. Це теж мінус, бо він покритий снігом, який насичений водою і зараз замерз. Виходить як армований бетон", - продовжує невтішний прогноз Богмацера.

За першу декаду лютого випало дві місячних норми опадів. Цього року ґрунт повністю насичений водою, тому 80 відсотків талої води піде у річки.

"Гідрометцентр ще не дає таких даних, а ми з нашого досвіду і на основі спостережень передбачаємо, що до кінця першої декади квітня інтенсивного танення не буде", - говорить метеоролог.

"Буде підтавати-замерзати, підтавати-замерзати. Це теж великий мінус. Якби весняне сніготанення почалося раніше, процес би відбувався поступово. А якщо тепло наростатиме в третій декаді, паводки на річках можуть досягти небезпечних розмірів. Будуть підтоплені населені пункти, будуть утворюватись льодові затори. Причому не так страшний підйом води, бо ми знаємо в яких населених пунктах його чекати. А де утворяться льодові затори, ніхто не знає", - наголосив Богмацера.

Через те, що останні 20 років подібних повеней не було, заступник губернатора Володимир Андрієнко переживає, що голови райдержадміністрацій не мають досвіду дії в таких ситуаціях.

Найбільш незахищеними у даній ситуації будуть села. Андрієнко порадив попіклуватися про завезення у сільські магазини плавзасобів, гумових чобіт, харчів і питної води. Варто також мати у господарствах помпові насоси для відкачування з погребів і колодязів талої води.

Зараз ви читаєте новину «Україна може починати готуватися до потужних паводків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути