вівторок, 16 лютого 2010 15:03

У кінці квітня затопить деякі райони Києва

У кінці квітня затопить деякі райони Києва

Цього року очікуються значні підйоми води у річках.

Про це на прес-конференції заявила начальник відділу гідрологічних прогнозів Українського гідрометцентру Вікторія Бойко.

"Водопілля будуть в басейні річки Прип"ять (Рівненська, Волинська, частково Житомирська області), в басейні річки Сіверській Донець (Харківська, Луганська, Донецька області), частково на річках Приазов"я (Запорізька, Донецька області). Ми очікуємо серйозне водопілля у басейні річки Інгулець (Кіровоградська, Дніпропетровська і Миколаївська області)", - підкреслила вона.

"Через опади в Україні сформувалися великі снігозапаси. На сьогодні вони складають 2-2,5 норми. Найбільше їх на Півдні та у Центрі України. Навіть якщо буде повільне танення, цей сніг дасть достатньо високе весняне водопілля. Вони очікується і у містах, де сніг не вивозиться. Наприклад, у Києві. Сніг буде стікати по маленьких річках. Вони можуть завдати шкоди у будь-якому регіоні України. Прогнозуємо затоплення у верхів"ях Кременчуцького, Дніпровського, Дністровського водосховищ, яке може захопити і Дніпропетровськ", - сказала Бойко.

На її думку, до Київської області водопілля дійде лише у кінці квітня. Проте рівень, вищий на 20-50 см за норму, не вплине на житлові масиви. Можливі підтоплення у районі Бортничів, Вишеньок, Гнідина, дачні масиви Києва у Осокорках, Позняках, набережну на Корчуватому. Вода переливатиметься через лівобережну дамбу. Ймовірно, що у квітні рух транспорту по цій Дамбі буде обмежений.

"На жаль, на сьогодні в Україні не існує реєстру будівель, які розташовані на заплавних територіях. А саме ці будівлі потрапляють у зону найбільшого ризику від повеней. Наприклад, ми, на жаль, нічого не знаємо щодо масиву Конча Заспа. Коли ми хотіли перевірити там ситуацію, то не змогли проїхати. Якщо там є забудови перед дамбою, то, безумовно, люди мають розуміти, що забудували місце, де будуватися не можна. Їх може затопити", - сказала метеоролог.

Вона зазначила, що у Карпатах, зокрема на Закарпатті, снігозапаси не є видатними. Вони близькі до середніх обсягів. Проте, як і кожного року, вода затопить понижені ділянки населених пунктів.

Бойко резюмувала, що "нечуваної повені в Україні не очікується. Я не хочу заспокоювати, але й лякатися теж не треба".

Зараз ви читаєте новину «У кінці квітня затопить деякі райони Києва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути