Ексклюзиви
середа, 25 листопада 2009 09:14

Україна має найвище поширення ВІЛ-інфекції - ООН

Україна має найвище поширення ВІЛ-інфекції - ООН

За останні вісім років у світі кількість випадків інфікування ВІЛ знизилася на 17 відсотків.

Про це йдеться у доповіді об"єднаної програми ООН з ВІЛ/СНІД (UNAIDS).

В Україні навпаки - ВІЛ поширюється швидкими темпами.

Попри загальне уповільнення поширення ВІЛ-інфекції у світі, у Східній Європі та Центральній Азії показник поширення ВІЛ продовжує зростати. Зокрема у Росії та Україні зафіксовано 90% всіх випадів захворювання на вірус імунодефіциту людини у цьому регіоні.

Це дуже непокоїть ООН, сказала координатор об"єднаної програми ООН з ВІЛ/СНІДу в Україні Анна Шакаришвілі.

"В Україні такі тенденції: продовжується зростання кількості нових випадків. І опубліковані данні у цій доповіді свідчать, що Україна має найвище поширення ВІЛ-інфекції серед усіх країн Європи і країн колишнього СРСР".

Експерт зауважила, що ООН ретельно слідкує за тим, як країна проводить попереджувально-профілактичну роботу щодо поширення ВІЛ, а також доглядає та лікує хворих на ВІЛ/СНІД.

"Ріст ВІЛ-епідемії пов"язаний, незважаючи на правильне втручання держави, з тим, що цих цілеспрямованих програм не вистачає. Тому поки не буде програм, направлених на тих, хто вживає наркотики - на секс-робітників, чоловіків, які мають секс з чоловіками - то важко буде зупинити епідемію", - наголосила Анна Шакаришвілі.

За її словами, ООН рекомендує Україні підвищити якість і спектр заходів направлених на запобігання поширення ВІЛ-інфекції серед найуразливіших категорій населення, розширити профілактичні програми зі зміни статевої поведінки та активніше направляти на боротьбу з ВІЛ-епідемією фінансові ресурси не тільки від міжнародних донорів, але й національні кошти.

Нагадаємо, у квітні цього року національна рада з питань протидії туберкульозу і ВІЛ/СНІДУ вперше за останні десять років відмовилася від подачі щорічної заявки на участь в конкурсі на отримання чергового гранту Глобального фонду по боротьбі зі СНІДом, туберкульозом і малярією.

За матеріалом Німецька хвиля

Зараз ви читаєте новину «Україна має найвище поширення ВІЛ-інфекції - ООН». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути