четвер, 24 вересня 2009 11:28

Нова вакцина проти СНІДу на третину зменшує ризик інфікування

Нова вакцина проти СНІДу на третину зменшує ризик інфікування

В Таїланді пройшли тестування нової вакцини проти СНІДу, яка на третину зменшує ризик інфікування, повідомляють фахівці.

Під час дослідження застосовувалася комбінація з двох препаратів: один готував імунну систему до атаки вірусу, а другий атакував її, як вірус.

Назв нової вакцини є дві - ALVAC (виготовляє французький виробник Sanofi-Aventis) і AIDSVAX, розроблено корпорацією VaxGen Inc., тому що у них не тільки різні виробники, а й різні функції.

Основою першої вакцини - ALVAC - став пташиний вірус для транспортування синтетичної версії трьох генів ВІЛ у тіло. Друга вакцина - AIDSVAX - містить протеїн, який є на поверхні ВІЛ. Вакцини не включають вірус повністю, таким чином, ВІЛ не потрапляє у тіло.

В дослідженні протестували громадян Таїланду, - ВІЛ-негативних людей, для порівняння дії вакцини тільки половині з них її вводили. Решта були вакциною-плацебо.

Серед 8 197 людей, які отримали дози препарату, було виявлено 51 випадок наявності вірусу, а серед 8 198 осіб, котрим було зроблені "холості" ін"єкції, - 74 випадки. Їх кожні шість місяців перевіряли на ВІЛ. Потім три роки після тестування за ними стежили. Результати показали, що вакцина на 31% знижує ризик інфікування ВІЛ.

Сама вакцина не призводить до інфікування, підкреслюється у статті.

Науковці ще не знають, як працюватиме вакцина - інші штами вірусу можуть відреагувати не так, як той що вони використовували, адже під час дослідження використовувався штам, розповсюджений не в Африці чи в США, а в Таїланді, сказали вони

Подробиці дослідження, яке коштувало 105 млн доларів, будуть оголошені у жовтні, на конференції в Парижі.

Вакцина була випробувана на 16 тис волонтерах у масштабному експерименті на світовому рівні, третьому за обсягом від 1983 року, коли ідентифікували, що ВІЛ спричиняє СНІД.

У 2007 році під час вивчення експериментальної вакцини було виявлено, що ризик захворювання після вживання вакцини не зменшується, і розробку препарату припинили внаслідок його низької ефективності.

Gazeta.ua за матеріалом The Telegraph

Зараз ви читаєте новину «Нова вакцина проти СНІДу на третину зменшує ризик інфікування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути