середа, 05 серпня 2009 09:41

Україна істотно знизила торгівлю зброєю

Україна істотно знизила торгівлю зброєю

Організація об"єднаних націй оприлюднила дані чергового звіту, направленого Україною для Регістра звичайних озброєнь ООН. Згідно з документом, у 2008 році Україна продала зброю більш ніж 20 країнам.

Порівняно з 2007 і 2006 роками країна продемонструвала майже двократне зниження обсягів продажів важкого озброєння і військової техніки. Експерти пояснюють це поступовим виснаженням запасів спецтехніки, що залишилася після розпаду СРСР, якою в основному і торгує Україна.

Звіт, направлений Україною для Регістра звичайних озброєнь ООН, містить інформацію про кількість танків, бойових броньованих машин, артилерійських систем крупного калібру, бойової авіації, ракет і пускових установок, легкої стрілецької зброї, а також переносних зенітно-ракетних комплексів (ПЗРК), проданих Україною у 2008 році більш ніж 20 державам.

За даними Регістра, порівняно з 2007 і 2006 роками Україна істотно знизила обсяги продажів танків, ББМ, артилерійських систем, бойової авіації, ракет і пускових установок. У 2008 році Україна продала 451 одиницю техніки, тоді як у 2007 році - 672 одиниці, а в 2006-му - 1118 одиниць. У 2008 році найбільшу кількість важкого озброєння Україна продала в США, африканську республіку Чад і Азербайджан.

За даними Регістра, минулого року різко скоротилася військово-технічна співпраця з Грузією. Так, у 2007 році Україна продала в цю державу 99 одиниць танків, ББМ, артилерійських установок і літаків. У цьому ж році до Грузії було поставлено понад 10 тисяч одиниць різної стрілецької зброї. Тим часом минулого року Грузія отримала з України всього 40 одиниць БМП-1 і БТР-70.

Варто зазначити, що на експорті зброї Україна у 2008 році заробила близько 800 млн доларів.

За матеріалом КоммерсантЪ-Україна

Зараз ви читаєте новину «Україна істотно знизила торгівлю зброєю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути