субота, 29 березня 2008 14:43

Україні іпотечна криза не загрожує - експерти

Україні іпотечна криза не загрожує - експерти

На іпотечному ринку України поки що немає тих тенденцій і ризиків, які були в США і призвели до масштабної іпотечної кризи, вважають кандидат економічних наук, голова правління банку "Аркада" Костянтин Паливода і його заступник, доктор економічних наук Павло Гайдуцький.

"У нас іпотека виникла менше десятиліття тому, а динамічно вона розвивається лише останні 3-5 років. І хоча за останніх 3 року об"єми іпотечного кредитування в Україні виросли в 15 разів, проте як абсолютні, так і відносні його показники залишаються ще дуже незначними. Сьогодні нерухомість в кредит купує лише 1% населення. Отже, портфель незадіяних платоспроможних клієнтів ще дуже великий", - наводить слова експерта "Дзеркало тижня".

Експерти також звертають увагу на те, що іпотечні кредити в Україні достатньо дорогі, і їх можуть виплачувати лише 10% працездатних громадян з відносно високими доходами. "Нескладно підрахувати, що на сьогодні лише 10% потенційних позичальників змогли скористатися іпотекою для придбання нерухомості", - відзначають представники керівництва банку.

За словами експертів, вимоги до іпотечного кредитування в Україні значно жорсткіше, ніж в США: при видачі таких кредитів докладно перевіряється платоспроможність позичальників, а банки беруть предмет іпотеки із заставою, яка оцінюється на 20-30% вище за суму кредиту, тобто мають певний запас ліквідності предмету іпотеки.

"Випадків неповернення іпотечних кредитів дуже мало. Швидше навпаки - масовими є дострокові погашення", - додають Паливода і Гайдук.

Крім того, за словами банкірів, частка іпотечних кредитів загалом кредитному портфелі банків складає близько 12%. "Тому, незважаючи на високі темпи зростання іпотечного кредитування, об"єм цього ринку залишається незначним - лише 8% ВВП (за станом на 1 січня 2008 року загальний іпотечний портфель банків досяг відмітки 57,2 мільярда гривень), тоді як в США, нагадаємо, - 75% ВВП. Таким чином, в Україні на іпотечному ринку поки що немає тих тенденцій і ризиків, які мали місце в США, упевнені експерти, повідомляють Подробности.

Зараз ви читаєте новину «Україні іпотечна криза не загрожує - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути