Ексклюзиви
четвер, 22 липня 2021 14:26

Україна зробила три важливі кроки для повернення Криму. Треба ще два - Муждабаєв

Україна зробила три важливі кроки для повернення Криму. Треба ще два - Муждабаєв
Айдер Муждабаєв: "Для повернення Криму треба змінити його статус на національну автономію". Фото: Тарас Подолян

У боротьбі за Крим є три досягнення. Перше – санкції проти олігарха Фірташа, чий завод у Криму працював на російські збройні сили. Друге – скасування вільної економічної зони "Крим", що діяла з 2014 року. І третє – ухвалення закону про корінні народи України.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів журналіст, заступник гендиректора телеканалу ATR Айдер Муждабаєв.

"Потрібні конкретні кроки, – каже він. – Маємо показати, як ми самі боремося за Крим, а не говорити: "Давайте ви нас підтримаєте, а ми потім почнемо щось робити". Це ніколи не працювало. Можу навести як приклад три позитивні речі".

Першою такою річчю, на думку журналіста, є заборона постачання ільменіту до окупованого Криму. Це санкції проти олігарха Дмитра Фірташа.

"Вони не працювали, й ільменіт завдяки хитрій схемі потрапляв на кримський завод Фірташа. Там виробляють титан – стратегічний матеріал для російських літаків і військового обладнання. Україна фактично всі ці роки постачала сировину для зброї проти себе. Нонсенс. Це питання точно порушили б на Кримській платформі", – стверджує Муждабаєв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт оцінив підготовку до саміту Кримської платформи

Друга позитивна річ – скасування вільної економічної зони "Крим". Була чинною з вересня 2014 року. В ній не діяв митний контроль, не стягувалися податки, а отримані в зоні доходи оподатковували як іноземні.

"Якби не було громадської блокади півострова, організованої кримськими татарами під керівництвом Меджлісу 20 вересня 2015-го, про Крим уже б усі забули. Саме суспільство – киримли, патріоти України, ветерани – залишили його на порядку денному в політиці. Шість років тому кожен день 700 фур з українськими товарами потрапляли на окуповану територію. Були контрабанда і постачання російським військовим частинам української сировини й будматеріалів. Це всесвітня ганьба. Як сказав тоді Рефат Чубаров (голова Меджлісу кримськотатарського народу. – Gazeta.ua) – "торгівля на крові", – каже журналіст.

І третій позитив – закон про корінні народи України, підсумовує Муждабаєв. Це потужний інструмент захисту киримли, кримчаків і караїмів. По суті це спільний кримський етнос. Просто вони мають різне віросповідання. Незалежно від чисельності корінних народів, вони мають свої природні права на території України.

"Наступний закон має бути про корінний народ України – кримських татар. І вирішальний – зміни до 10-го розділу Конституції, де затверджена Автономна республіка Крим, що досі має прапор у російських кольорах і по суті є російським анклавом. Маємо створити кримськотатарську національну автономія у складі України. Вона гарантуватиме корінному народу всі його природні права на своїй землі. Україна отримає потужний важіль, щоб обернути ситуацію на свою користь", – зазначає Айдер Муждабаєв.

Повне інтерв'ю з Айдером Муждабаєвим читайте в журналі "Країна"

18 червня президент Володимир Зеленський затвердив рішення Ради національної безпеки і оборони про застосування персональних санкцій проти Дмитра Фірташа і Павла Фукса.

Верховна Рада 1 липня скасувала вільну економічну зону "Крим". Метою відповідного закону назвала - становлення особливостей економічних відносин на тимчасово окупованій півострова з урахуванням обмежень, викликаних окупацією. Документ також унормовує порядок в'їзду осіб на тимчасово окуповану територію та виїзду з неї.

Крім того, парламент 1 липня ухвалив закон "Про корінні народи України". Документ визначає, що корінним народом є етнічна меншість, яка сформувалася на території України, є носієм самобутньої мови і культури та не має власної держави за межами країни. Такими є кримські татари, караїми та кримчаки.

Зараз ви читаєте новину «Україна зробила три важливі кроки для повернення Криму. Треба ще два - Муждабаєв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути