Ексклюзиви
середа, 09 червня 2010 17:36

Угорщина прирівняла злочини комунізму до Голокосту

Угорщина прирівняла злочини комунізму до Голокосту

Угорський парламент прирівняв злочини комуністів до Голокосту і заборонив заперечувати їх під загрозою тюремного ув'язнення. Відповідна поправка до кримінального кодексу була прийнята Вищим законодавчим органом Угорщини більшістю голосів представників правлячої правоконсервативної партії ФІДЕС.

Раніше, в лютому нинішнього року, партії колишньої урядової коаліції лівих сил, що складалася з соціалістів і лібералів, схвалили закон, що заборонив заперечення Голокосту.

Тепер праві вирішили "відновити баланс", поставивши на одну дошку злочинні діяння нацистського режиму і комуністичної системи, включаючи геноцид і інші злочини проти людяності.

Тим, хто насмілиться заперечувати ці злочини, ставити їх під сумнів або принижувати ступінь їх серйозності, тепер загрожує позбавлення волі на строк від одного до трьох років.

Іншу поправку до кримінального законодавства угорські парламентарі пригледіли за океаном. Вона передбачає винесення більш суворих покарань у вигляді особливо тривалих термінів тюремного ув'язнення тим, хто переступив закон як мінімум тричі.

Аналогічний принцип активно використовується, зокрема, в системі правосуддя в США.

Крім того, парламент Угорщини посилив міру покарання за застосування фізичного насильства проти вчителів і педагогів, прирівнявши відповідні злочини до актів нападу на співробітників поліції або податкової поліції.

Нагадаємо, в Україні навесні цього року депутати відмовилися прирівнювати комунізм до нацизму та запроваджувати покарання за його пропаганду. Документ передбачав запровадження покарання у вигляді штрафів та позбавлення волі на термін до 2 років за пропаганду вищезгаданих ідеологій, але його підтримали лише 175 народних обранців за мінімально необхідних 226.

Подібні закони існують і в інших європейських країнах. У 2005 році Сейм Латвії прийняв "Декларацію про осуд тоталітарного комуністичного окупаційного режиму Союзу Радянських Соціалістичних Республік". Того ж року сейм Латвії прийняв спеціальний закон, що забороняв публічне використання радянської та фашистської символіки. Аналогічні закони були прийняті у січні 2007 року в Естонії, та у червні 2008 в Литві

ИТАР-ТАСС

Зараз ви читаєте новину «Угорщина прирівняла злочини комунізму до Голокосту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути