вівторок, 24 листопада 2009 13:35

Прем"єра Словаччини тягне назад до комунізму

Прем"єра Словаччини тягне назад до комунізму
Під час святкування 20-ї річниці Оксамитової революції, прем"єр-міністру Словаччини Роберту Фіко прийшло в голову сказати, що комунізм був не таким вже й поганим, як комусь тепер здається. Фіко розповів, що будучи студентом-правником, зміг назбирати достатньо грошей зі стипендії, щоб поїхати з дружиною у відпустку на Мальту, повідомляє Gazeta Wyborcza.

Словацька преса відразу ж пригадала, що в комуністичній Чехословаччині на Захід їздили тільки привілейовані особи тісно пов"язані з режимом. І зараз видається дуже дивним, що спецслужби дозволили студенту виїхати за кордон, та ще й з дружиною.

Прем"єр-міністру, який після закінчення навчання 1987 року вступив до Комуністичної партії Словаччини, було прикро дізнатися, що преса оголосила його членом привілейованого класу в старій системі. Він вирішив скористатися так званим "правом на відповідь".

Цей закон набув в Словаччині чинності рік тому. Він передбачає, що будь-яка особа, про яку написали в газеті має право на відповідь з текстом того ж розміру, в тому ж місці в наступному випуску. Коли цей закон було прийнято, Фіко обіцяв, що ні він, ні інші політики не будуть використовувати це право.

Але через рік після прийняття закону, здається, що використовували його лише політики - і от тепер і сам Фіко. Якщо б ЗМІ відмовили йому, вони мали б заплатити штраф у розмірі 5 тисяч євро.

У своїй відповіді прем"єр Фіко написав, що ЗМІ збрехали, а він колись був звичайним студентом без особливих привілеїв. Не написав лише, що до Компартії він встиг приєднатися ще під час навчання. А до того був активним молодіжним діячем комсомолу.

"Фіко за часів комуністичного режиму вийшов на дорогу, яка зробила його членом еліти. Він і зараз веде себе як комуністичний функціонер, хоча комунізму вже більше немає", - написав головний редактор газети SME Матуш Костольний.

Переклад: Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Прем"єра Словаччини тягне назад до комунізму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути