середа, 05 березня 2008 10:15

Учені підтвердили вплив мови на сприйняття кольору

Учені показали, що сприйняття кольору в дорослих і в маленьких дітей відбувається в різних півкулях мозку. Причиною зсуву, на думку дослідників, є оволодіння мовою.

Відомо, що у дорослих людей процеси, пов"язані зі сприйняттям кольору, відбуваються переважно в лівій півкулі мозку. У лівій півкулі також, як правило, відбуваються процеси, пов"язані з мовною діяльністю.

Пол Кей (Paul Kay) із Каліфорнійського університету в Берклі та його колеги з кількох університетів США та Великобританії мали на меті з"ясувати, чи пов"язані ці факти - чи знаходиться "центр" сприйняття кольору в лівій півкулі спочатку або ж пересувається туди з розвитком у людини мовних навичок. Вплив мови на сприйняття кольору розглядався в багатьох попередніх дослідженнях, проте дійсні його масштаби і властивості невідомі.

Двом групам випробовуваних - дорослим і дітям у віці від чотирьох до шести місяців - пред"являли колірні стимули. Стимул з"являвся у випадковому місці на тлі іншого кольору, дослідники заміряли, як швидко випробовуваний звертає на нього увагу. Дорослі реагували швидше, якщо стимул з"являвся в правій половині поля зору, яке контролюється правою півкулею. Діти ж, навпаки, швидше звертали увагу на стимул в лівій половині поля зору.

Кей вважає, що це цілком може пояснюватися впливом мови: опанувавши нею, людина мислить про колір, застосовує інструменти мови (наприклад, несвідомо звертається до відомих йому назв квітів). Автори визнають, що спостережуване явище можна пояснити й іншими чинниками, але дана гіпотеза підтверджується іншим дослідженням, виконаним Кеєм у співпраці з колегами з Гонконгу.

За допомогою функціонального магнітного резонансу вивчалася активність зон мозку, відповідальних за підбір слів. Виявилось, що ці зони активізуються сильніше, коли люди спостерігають кольори, для яких у їхній рідній мові слово підібрати легко (червоний, зелений) і слабкіше, коли підібрати назву для спостережуваного кольору важко (наприклад, для рожево-бежевого або зеленкувато-синього). На думку Кея, це ще один непрямий доказ участі мови в сприйнятті кольору.

Ідея про те, що мова впливає на сприйняття людиною навколишнього світу, відома як гіпотеза Сепіра - Уорфа (Едвард Сепір і Бенджамин Уорф - американські лінгвісти першої половини двадцятого століття). Прямих її доказів дотепер не отримано, але результати Кея можна вважати непрямим підтвердженням, повідомляє Лента.Ру.
Зараз ви читаєте новину «Учені підтвердили вплив мови на сприйняття кольору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути