понеділок, 10 березня 2008 10:12

Учені знайшли причину сезонних епідемій грипу

Дослідники з Національного інституту охорони здоров`я США з`ясували, чому епідемії грипу припадають на холодну пору року. За їх даними, при низьких температурах ліпідна оболонка вірусу перетворюється на щільний в`язкий гель, який добре захищає вірус від несприятливих дій. При високих температурах ця оболонка переходить у рідку фазу, що збільшує вразливість вірусу.

Віруси грипу передаються від людини до людини повітряно-крапельним шляхом. У 2007 році в експерименті з гризунами учені встановили, що найефективніше грип розповсюджується при низьких температурах.

Для того, щоб пояснити цю закономірність, дослідники прослідкували зміни структури оболонки вірусної частинки, утвореної ліпідами і жирними кислотами, залежно від температури середовища. Як з`ясувалося, при температурі від 0 до 15,6 Цельсія ліпідна оболонка вірусу утворювала в`язку гелевидну масу, проте при вищих температурах вона переходила в рідкий стан.

Вірус грипу здатний заражати клітини тільки після розчинення ліпідної оболонки – саме це і відбувається при попаданні вірусної частинки в дихальні шляхи людини і тварин, де завжди підтримується висока температура. В той же час, температура повітря нижче 15 градусів оптимальна для розповсюдження вірусу, оскільки в`язка ліпідна оболонка краще захищає вірусну частинку від механічних дій і антимікробних засобів.

На думку авторів дослідження, ця гіпотеза добре пояснює, чому епідемії грипу припадають виключно на холодну пору року і зменшуються з приходом весни: навесні і влітку оболонка вірусу постійно знаходиться в розплавленому стані, що значно скорочує тривалість життя вірусних частинок.

Втім, далеко не всі експерти згодні з висновками американських колег. Зокрема, співробітник британського Коледжу Куїн Мері, вірусолог Джон Оксфорд, звернув увагу на той факт, що епідемії грипу трапляються і в тропічних країнах. "Не думаю, що це дослідження пояснює причини розповсюдження вірусу – свою роль у цьому процесі повинні грати й інші чинники", - заявив він, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Учені знайшли причину сезонних епідемій грипу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути