субота, 24 травня 2008 15:12

Вчені говорять про поступове знищення акул як виду

Міжнародна група вчених ІUCN Shark Specіalіst Group, що об"єднує 15 фахівців з 13 профільних науково-дослідних інститутів, дійшла висновку, що багатьом видам акул і скатів загрожує знищення. На думку вчених, під загрозою знищення перебувають 16 видів акул і скатів (усього було досліджено 21 вид).

Причиною цього є активне рибальство. З одного боку, акул знищують заради плавців (йдуть на виготовлення знаменитого супу, що вкрай популярний у країнах Азії), м"яса й зубів, з іншого боку - акули попадають у сітки випадково й негайно знищуються. Докладної статистики, що враховує кількість виловлених акул, не існує. Також немає і яких-небудь міжнародних угод, що регулюють цей процес.

При цьому акули - вкрай вразливі морські мешканці. На відміну від багатьох інших видів риб, вони повільно стають дорослими (більшість акул досягають статевої зрілості в семирічному віці) і дають мало потомства.

Вчені пропонують урядам країн світу встановити ліміти на вилов акул, покінчити з хижацьким полюванням за плавцями (рибалки відрізають плавці й викидають покалічених риб у море - вони використовують особин будь-якого віку), створити систему моніторингу. Докладну інформацію про це публікує журнал Aquatіc Conservatіon: Marіne and Freshwater Ecosystems.

Вчені вважають, що акули є важливою складовою частиною світової екосистеми. За даними організації Bіte-Back, що виступає на захист акул, щорічно більше 100 млн акул виловлюються заради їхніх плавців, вартість 1 кг плавців перевищує 500 доларів (спинний плавець китової акули оцінюється в 15 тис. доларів). Зараз більше 125 країн світу торгують продуктами, зробленими з акул.

За даними Університету Флориди, що веде підрахунок атак акул на людей в усьому світі, в 2007 році було відзначено 71 такий напад (з них 41 було визнано "неспровокованим"). У результаті атаки акули загинула 1 особа, повідомляє Освiтнiй портал.

Зараз ви читаєте новину «Вчені говорять про поступове знищення акул як виду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути