Ексклюзиви
вівторок, 16 липня 2013 14:17

У Зарваниці ніхто не курить та не вживає спиртного
9

Фото: Фото Тернопільсько-Зборівської єпархії

Майже 100 тисяч прочан відвідали цими вихідними село Зарваницю Теребовлянського району Тернопільщини – 13-14 липня тут відбувалася Всеукраїнська проща. Попри дощ, який щедро поливав паломників протягом ледь не усього часу відпусту, кількість людей не зменшувалася, а, навпаки, зростала.

Зарваниця – один із найбільших і найдавніших Марійських духовних центрів УГКЦ в Україні. Ще у 1867 році Папа Римський Пій ІХ зробив Зарваницю місцем відпусту.

Село відоме завдяки чудотворному образу Матері Божої та цілющому джерелу. Воду із нього прочани набирають у пластикові пляшки і везуть додому. Вона не псується увесь рік.

Незалежно від погоди, на Всеукраїнській прощі завжди велелюдно. Паломники приїжджають сюди з різних куточків України та з-за кордону. Найвитриваліші долають увесь шлях пішки. Найбільшу віддаль долають ті, що вирушають із Тернополя – 60 км. Вони виходять у дорогу ще у п'ятницю зранку, ідуть два дні трасою із перервою на ночівлю у селі Струсів.

О 15 годині у суботу до старої парафіяльної церкви Святої Трійці, в якій міститься чудотворний образ Зарваницької Божої Матері, тимчасово не пускали. Усі чекали на приїзд патріарха УГКЦ Блаженнійшого Святослава. Тим часом можна було посповідатися та  прийняти причастя – одні священики сиділи довкола храму і сповідали, інші давали причастя. І якими втомленими не були би прочани, люди сходилися на одному: тут панує особлива атмосфера, а після прийняття святих тайн у цьому намоленому місці завжди стає легше.

Близько четвертої дня прибули паломники із Тернополя. Усі лавочки біля церкви вмить заповнилися людьми. Втомлені діти у дощовиках сідали просто на траву. Дехто так сидячи і спав. За кілька хвилин перед прочанами уже  виступав патріарх Святослав. Він презентував свою аудіокнигу "100 відповідей на запитання молоді". Говорив про небезпеки гендерної філософії та ідеології. А від молоді отримав символи прочанина – футболку та сандалії. Одразу після його виступу вишикувалася довжелезна черга до чудотворної ікони. Охочих помолитися біля образу було так багато, що люди навіть не вміщалися на церковному подвір'ї, стояли аж за брамою.

Увечері відбулася піша хода зі свічками від церкви до собору Зарваницької Матері Божої, а цілу ніч на місцевому Співочому полі звучали релігійні пісні. У неділю о дев'ятій ранку почалася святкова літургія, а після неї - посвячення пам'ятника  Папі Іоанну-Павлу ІІ, який поставили у Зарваниці неподалік собору.

Порядок під час прощі забезпечувало майже три сотні правоохоронців та 29 військових. Чергували і рятувальники, і медики. Що цікаво, за всі роки проведення прощ у Зарваниці тут побувало понад мільйон людей. Але не було жодного випадку, щоб хтось помер, когось пограбували чи відбувалися якісь масові бійки. Під час відпусту ніхто не курить і не вживає спиртного.

 

Зараз ви читаєте новину «У Зарваниці ніхто не курить та не вживає спиртного». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути