У Закарпатській області порушено кримінальну справу за фактом харчового отруєння 122 співробітників заводу ТОВ "Ядзаки-Україна". У продуктах харчування, які вони вживали в їдальні, виявлені бактерії золотистого стафілокока і сальмонелли. Було встановлено, що 15 працівників їдальні є носіями бактерій стафілокока.
Завод ТОВ "Ядзаки-Украина" знаходиться в селі Мінай (передмістя Ужгороду). Тут була проведена експертиза фахівцями СЕС Закарпатської області, на підставі результатів якої, і було порушено кримінальну справу.
Як розповів головний лікар Закарпатської обласної інфекційної лікарні Михайло Поляк, співробітники ТОВ почали звертатися в лікарню 20 серпня зі скаргами на підвищену температуру та діарею. "Хворим був поставлений діагноз "харчова токсикоінфекція". Вони розповіли, що перед початком хвороби їли запечену картоплю з фаршем і сиром, а також м"ясні котлети", - відзначив Поляк.
У СЕС Закарпатської області повідомили, що бактеріологічна експертиза продуктів харчування, які співробітники підприємства вживали в заводській їдальні, виявила бактерії золотистого стафілокока і сальмонели.
Сальмонели зброджують вуглеводи (глюкозу, маннозу, ксилозу, декстрин) і спирти (інозит, дульцит) з утворенням кислоти, а іноді і газу. Стафілокок також є збудником багатьох інфекцій і захворювань кишковика.
"У прокуратуру передані матеріали перевірок, що свідчать про те, що працівники їдальні грубо порушували санітарно-епідеміологічні норми", - сказала заступник головлікаря СЕС Закарпатській області Світлана Піцца. За її словами, в їдальні були відсутні сертифікати якості на частину продукції, порушені технології приготування їжі та правила її зберігання.
"З 25 співробітників їдальні шестеро були допущені до роботи без необхідних медичних довідок, а 15 були носіями золотистого стафілокока", - відзначила Піцца.
Усі постраждалі вже виписані. Кримінальна справа порушена. А вчора в ТОВ "Ядзаки-Україна" висновки прокуратури і обласної СЕС коментувати відмовилися.
Поспішаємо нагадати, що в березні цього року в популярних сортах сосисок і ковбас також був виявлений стафілокок. Тоді причиною забруднення, на думку фахівців, могли стати порушення санітарних правил і технологічного процесу виробництва цих продуктів, а також порушення температурного режиму їх зберігання, транспортування і реалізації.
Причиною ж червневого захворювання 71 особи, які були госпіталізовані з міста Канева і прилеглих сіл Черкаської області в інфекційне відділення міської лікарні, - сальмонельоз.
Харчове отруєння не рідкість не тільки в Україні, а і в інших країнах світу. Так сімнадцять вихованців школи хорового співу з Твері, що відпочивали в таборі цього літа, госпіталізовані з ознаками харчового отруєння
А в Астрахані 17 вихованців дитячого саду госпіталізовано з діагнозом "харчове отруєння". Згідно даним, отриманим від Роспотребнадзора, причиною госпіталізації могла стати гостра кишкова інфекція.
А влітку минулого року сальмонела була знайдена в популярній їжі сходу - шаурмі. Тоді було продано біля 600 порцій погано приготованої шаурми, що і послужило причиною масового отруєння, повідомляє NEWSru.ua
Коментарі