вівторок, 22 листопада 2016 14:28

У Володимирському соборі вшанували афонську ікону Божої Матері "Скоропослушниця"

У цьому році Українська православна церква Київського патріархату святкує 1000-ліття духовних зв'язків Руси-України з Афоном (1016 – 2016 роки).

На Святій Горі Афон є чимало святинь, серед яких чудотворна ікона Божої Матері "Скоропослушниця", або "Найчутливіша". Зберігається вона в монастирі Дохіар, проте один з її чудотворних списків понад 5 років перебуває у Володимирському патріаршому кафедральному соборі – 2012 року його написали монахи Дохіару та за сприяння мецената Андрія Мацоли передали до собору.

 

22 листопада – день вшанування афонського чудотворного образу Божої Матері. На честь свята Патріарх Київський і всієї України-Русі Філарет разом з Патріаршим намісником, митрополитом Переяслав-Хмельницьким та Білоцерківським Епіфанієм та іншими архієреями звершив Божественну літургію у Володимирському соборі. Під час богослужіння частина молитов та піснеспівів була виконана грецькою мовою.

Наприкінці Святійший Патріарх Філарет звернувся до вірян із Першосвятительським словом, наголосивши: "Божа Мати допомагає всім, хто молиться з вірою. Вона допомагає нам і тепер. Багато людей молилося і молиться перед її іконами і отримують допомогу: виліковуються від невиліковних хвороб. Чудо це чи не чудо? Чудо", – сказав Патріарх Філарет.

 

Появу ікони Пресвятої Богородиці "Скоропослушниця" старці Дохіарського монастиря відносять до часів св. Неофіта, засновника обителі в Х ст. Але своє ім'я, відоме нам і сьогодні, образ отримав тільки через сім сотень років. За переказами, Божа Матір вимовила, що ікона її з цього часу називатиметься Скоропослушницею, бо "швидку всім, хто молиться до неї, буду являти милість і виконання прохань". Отже, це єдина серед сотень ікон Богородиці, ім'я якій дала сама Пресвята Владичиця.

Із часу явлення чудодійної сили ікони Богоматері "Скоропослушниця" з монастирської братії обирають благоговійного і досвідченого монаха-просмонарія, який постійно перебуває біля образу і звершує вранці і ввечері молебні. Крім цього, увечері щовівторка і щочетверга перед чудотворною іконою братія монастиря Дохіар виконує особливий спів Богородиці - параклісіс. Під час нього твориться молитва за здоров'я усіх православних християн та за мир у всьому світі. Монахи безперестанно наглядають за лампадами, які висять перед чудотворним ликом Богородиці, щоб їхнє світло ніколи не загасало.

 

Перед іконою та її списками віряни моляться за духовне прозріння, під час різних хвороб, за дітей і сиріт. Просять за все, що є добре і благе, та принесе користь ближньому.

Зараз ви читаєте новину «У Володимирському соборі вшанували афонську ікону Божої Матері "Скоропослушниця"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути