четвер, 11 липня 2013 20:39

У Варшаві 3 тисячі поляків вшанували пам'ять жертв Волинської трагедії
11

Фото: Фото: Євген Борісов

Сьогодні у центрі Варшави відбувся марш на честь пам'яті загиблих поляків на теперішніх українських землях.

"11 липня 1943 року відбулась кривава неділя на Волині, - розповів учасник маршу Пьотр Ковальскі. – Тоді люди виходили з костелів, а українські націоналісти їх зустрічали у подвір'ях й убивали з вогнепальної зброї, сокирами, косами. Взагалі в липні убили близько 10 тисяч поляків".

Акція розпочалась із молитви о 12:00 за душі померлих у костьолі імені святого Олександра на площі Трьох хрестів. Там зібралось близько тисячі людей, переважно старшого й пенсійного віку.

"Хороші відносини між українцями і поляками потрібні, бо ми сусіди, але досягнути їх можна лише на ґрунті правди. Треба пам'ятати ті пропорції, в яких хто гинув. Але треба вміти пробачати й будувати мир", - сказав ксьондз під час літургії.

Поруч із натовпом кілька чоловіків на ятках продавали книжки на тему волинської різні й Української повстанської армії.

Під кінець молитви на площу почало сходитись дедалі більше молоді, приїхали 5 байкерів.

О 14.00 люди вибудувались у колону із величезною кількістю транспарантів та плакатів: "Хто заробив на польській крові?", "Не про помсту, а про пам'ять просять жертви", "Тоталітаризм завжди жахливий: Катинь – 1940, Волинь – 1943, Смоленськ – 2010", "Боже мій, а де моя гордість?", "Геноцид волинсько-малопольський, пам'ять незручна". У ході взяло участь уже близько 3 тисяч люду.

"Цим маршем ми й вшановуємо загиблих і сподіваємось, що все ж польський парламент проголосує за те, щоб трагедію Волині визнати геноцидом, бо то багато людей загинули", - прокоментував Юзеф Петручек.

Попереду колони їхали байкери, за ними кілька реконструкторів у національних костюмах і у формі польських повстанців, далі йшли депутати сейму з партії "Право справедливість", - це права й найрадикальніша партія польського парламенту.

Марш тривав 3 кілометри по вулицях Новий світ і Краковське передмістя. Люди йшли мовчки, лише ведуча зачитувала у мікрофон текст про 5-річну дівчинку Стасю, яка була донькою поляка й українки.

"Коли вночі 8 травня молодий українець у шапці з тризубом ударив мене багнетом у живіт й мій маленький дитячий світ раптом зруйнувався. Я задумуюсь про те, чому він це зробив, але не можу знайти відповіді. Можливо, я не можу знайти відповідь, бо мені тільки 5 років. Я загинула разом з двома хлопчиками, - друзями з дитсадочка. Ми не знаємо чому нас убили".

Марш закінчився біля Дому полонії - приміщення організації, що займається польськими емігрантами.

Там місцеві активісти виступили із промовами й розпочався творчий вечір пам'яті. Поети читали свої народові вірші, а реп-виконавці під музику читали свої речитативи.

Зараз ви читаєте новину «У Варшаві 3 тисячі поляків вшанували пам'ять жертв Волинської трагедії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

553

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути