середа, 09 січня 2013 19:15

У Тернополі приготували 1300 л куті і "підлизались" до глави ОДА
12

Фото: Фото: Андрій Янович

Рекорд України з приготування куті в найбільшій макітрі встановили в Тернополі 9 січня. Різдвяну страву готували на Театральному майдані міста. Для рекорду спеціально замовили посудину на 1300 літрів – нею служила оцинкована бочка, стилізована під макітру.

Кутю для рекорду готували кухарі зі всіх районів області. Майже готову страву привозили на майдан в великих баняках та виливали у велику посудину. Тут тільки додали родзинок, горіхів та меду.

Фінальне помішування куті та першу її пробу доручили главі ОДА Валентину Хоптяну.

"Хай ця кутя буде така ж солодка, як наше життя", ? припросила керівника області ведуча заходу.

Натовп зустрів таке порівняння гучним сміхом. Глава області, спробувавши різдвяну страву, похвалив її.

"Ми маємо чим пишатися, бо наша область два роки збирає рекордні врожаї пшениці. І саме ця пшениця сьогодні в цій куті. Так само тут наші українські горіхи, мед та родзинки", ? сказав Валентин Хоптян.

Представник Книги рекордів України вручив йому сертифікат, який посвідчує, що тернопільська макітра справді рекордна. Після цього кутю з неї почали роздавати в пластикові стакани всім охочим. Спочатку біля турнікетів була тіснява, бо всі хотіли отримати різдвяну страву якнайскоріше і побільше. Дехто прийшов на акцію з трилітровими банками.

"Кутя добра на смак, майже така як я готую вдома. Тільки меду трохи недодали – його взагалі не чути", ? поділилася враженнями від куті тернопільська пенсіонерка Оксана Стригун.

За годину після початку безкоштовної роздачі страви її вже ніхто не хотів брати. Кількадесят стаканів наповнених нею стояли недоторкані біля центральної ялинки, макітра була спорожнена трохи більше аніж на половину. Свято куті продовжилося виступом вертепів. Окрім того, всім охочим з польової кухні роздавали узвар.

Для приготування рекордної різдвяної куті було використано 300 кілограмів пшениці, 50 кілограмів меду, стільки ж маку та горіхів, по 30 кілограмів родзинок та цукру.

Зараз ви читаєте новину «У Тернополі приготували 1300 л куті і "підлизались" до глави ОДА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути