середа, 06 жовтня 2010 12:50

У світі почала стрімко скорочуватися кількість видів тварин і рослин

У світі почала стрімко скорочуватися кількість видів тварин і рослин

Вчених хвилює питання: як швидко відбувається еволюція видів. Найближче до відповіді наблизили фахівців філогенетичні методи дослідження. За їх допомогою біологи з Пенсільванського університету під керівництвом доктора Хелени Морлон (Xelena Morlon) проаналізували декілька систематичних груп тварин і рослин. І прийшли до висновку, що нові види продовжують з'являтися на нашій планеті.Однак процес відбувається набагато повільніше, ніж у минулому. Втім, незважаючи на скорочення біорізноманіття з вини людини, нові види ж з'являються досить швидко, щоб підтримувати позитивний баланс, передає Infox.ru.

Вчені розглянули 289 груп тварин і рослин (переважно на рівні родів), які належали до класів амфібій, птахів і ссавців, а також відділам покритонасінних і голонасінних рослин.

Як пояснює доктор Морлон, зараз існує два погляди на регуляцію в природі кількості видів. Одна теорія припускає постійну появу нових видів за рахунок освоєння ними нових екологічних ніш. Результат такого безперервного процесу - збільшення біорізноманіття. Прихильники іншої теорії вважають, що число видів, які благополучно можуть співіснувати один з одним, обмежена. Це означає, що кількість видів у природі має бути завжди постійною. Тобто, одні види утворюються, а інші (приблизно така ж кількість) вимирають.

У зв'язку з цим Морлон цікавило питання - чи сягнуло зараз біорізноманіття на Землі якоїсь кінцевої точки або продовжує збільшуватися чи скорочуватися.

"Наш аналіз показав, що швидкість, з якою утворюються нові види за останні 12 млн років, скоротилася. Але це не означає, що процес видоутворення взагалі зупинився. Не можна говорити про те, що точка рівноваги досягнута. Далі можливий розвиток двох сценаріїв: або все-таки існує якась межа, і ми його поки просто не досягли, або, можливо, взагалі ніякої межі не існує і показники біорізноманіття будуть тільки зростати", - зазначив один з авторів дослідження професор Плоткін.

За словами вчених, нині безліч видів зникає з вини людини - це і пряме їх знищення, порушення середовища існування та забруднення середовища. Якщо розглядати більш довгий проміжок в геологічному масштабі часу, то, на думку авторів дослідження, з усіх груп тварин за останні 12 млн. років сильніше за все зменшилася різноманітність китоподібних - одні види вимерли, а нові не утворилися. З іншого боку, група, в якій видоутворення йде найбільш швидкими темпами - покритонасінні рослини. У результаті можна сказати, що загальний баланс видів на нашій планеті все ж позитивний.

Результати дослідження доктора Морган і її колег опубліковані у статті "Inferring the Dynamics of Diversification: A Coalescent Approach" в останньому номері журналу PLoS Biology.

Зараз ви читаєте новину «У світі почала стрімко скорочуватися кількість видів тварин і рослин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути