понеділок, 12 квітня 2010 17:17

Вчені знайшли найбільш глибоководні вулкани

Вчені знайшли найбільш глибоководні вулкани

У Карибському морі відкрили найбільш глибоководні вулкани. Їхні жерла, які називають "чорними курцями", були знайдені поблизу Кайманової западини на глибині 5 кілометрів.

Відкриття було зроблене групою вчених з Національного океанографічного центру Саутгемптонського університету під керівництвом доктора Джона Коплі. Експедиція прибула в Карибське море на дослідному судні "Джеймс Кук". За допомогою апарату Autosub6000 була складена карта дна Кайманові западини.

Найпопулярніші глибоководні з раніше виявлених "курців" знаходяться в Атлантичному океані на на глибині 4 км.

Вивчаючи флору і фауну поблизу гідротермальних потоків, дослідники сподіваються краще зрозуміти взаємодію різних форм життя з навколишнім середовищем і тим самим знайти способи збереження видів, які опинилися під загрозою вимирання.

У вулканічних викидах виявлені високі концентрації золота, срібла, міді та цинку, а досягнення в області глибоководного буріння дають надію на розробку корисних копалин у близькому майбутньому.

Невелика канадська фірма Nautilus Minerals за підтримки видобувного гіганта, компанії Anglo-American, щойно отримала дозвіл уряду Папуа Нової Гвінеї провести перші в світі глибоководні розробки в морі Бісмарка.

При видобутку корисних копалин будуть зруйновані вулканічні жерла. Це може призвести до загибелі численних форм життя, які ще не були досліджені.

Біологи побоюються, що успіх підводного видобутку в морі Бісмарка може призвести до "золотої лихоманки" і поставити під загрозу підводні вулкани усього світу.

BBC

Зараз ви читаєте новину «Вчені знайшли найбільш глибоководні вулкани». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути