вівторок, 02 червня 2009 14:05

В Індонезії прокинувся один з найактивніших вулканів

В Індонезії прокинувся один з найактивніших вулканів
Сотні людей евакуйовано зі схилів одного з найактивніших в Індонезії вулканів Карангетанг біля північного узбережжя острова Сулавесі. Вулкан прокинувся в неділю, почавши вивергати клуби диму і лаву, що змусило сейсмологічну службу країни підвищити рівень небезпеки на схилах Карангетанг до максимального.

Понад 700 людей були змушені покинути свої будинки.

Останнє масштабне виверження вулкану Карангетанг сталося в 1974 році. Тоді острів Сіау, на якому розташований вулкан, було евакуйовано повністю.

У листопаді 2007 року на сході головного індонезійського острова Ява сталося виверження вулкану Келуд. Жителі довколишніх населених пунктів в паніці залишили свої будинки і покинули небезпечну зону.

Індонезія - беззаперечний рекордсмен світу за кількістю активних вулканів. Найбільший архіпелаг планети є частиною так званого тихоокеанського "Вогняного кільця" - смуги вулканів і тектонічних розломів, що має форму підкови, завдовжки в 40 тисяч кілометрів.

Вона опоясує Тихий океан, пролягаючи уздовж узбережжя Південної і Північної Америки до південної частини Аляски, потім повертає до Японії, Філіппін та Індонезії і завершується в районі острова Нова Гвінея, Нова Зеландія і південно-західній Океанії. Саме у "Вогняному кільці" знаходиться майже 90% з приблизно півтора тисяч відомих вулканів планети. Там же трапляється 90% всіх землетрусів на землі.

У районі Індонезії плити, що формують дно Індійського і західній частині Тихого океанів, заходять під азіатську. Щільніші океанські тектонічні плити під колосальним тиском спускаються до мантії земної кулі і на глибині близько ста кілометрів під поверхнею починають плавитися, що приводить до викидів розжареної лави. І тому по всій довжині індонезійської частини "Вогняного кільця" (3 тисячі 218 кілометрів) розташовуються вулкани.

В результаті на найбільшому архіпелазі світу налічується 129 тільки активних "вогняних гір", а їх загальне число складає до 600 - більше, ніж в будь-якій іншій країні світу, повідомляє РІА Новости.

Зараз ви читаєте новину «В Індонезії прокинувся один з найактивніших вулканів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути