четвер, 19 березня 2009 11:18

Виверження підводного вулкану. Схоже на ядерний вибух (ФОТО)

Поблизу столиці островів Тонга Нукуалофа сталося виверження підводного вулкану. Над поверхнею з"явилися величезні хмари диму, які піднялися на сотні метрів.

Виверження не спричинило небезпеки для мешканців найбільшого та інших островів архіпелагу, запевнив журналістів головний геолог Тонга Келепі Мафі. За його словами, перші ознаки виверження з"явилися в понеділок - приблизно за 10-12 кілометрів від узбережжя найбільшого острова Тонгатапу. Мешканці Нукуалофа побачили дим на третій день.

Посадові особи вважають, що виверження, ймовірно, стало наслідком землетрусу в 4,4 бали. Він стався минулої п"ятниці за 35 кілометрів від столиці на глибині 150 км.

У 2002 році аналогічне виверження в цьому ж районі в західній частині Тонгатапу створило острів з лави, який залишався над поверхнею протягом декількох тижнів.

"Це виверження більше за аналогічне 2002 року, але, здається, на цей раз у вулкана два жерла," - прокоментував події геолог Мафі. Наразі геологи на човні досліджують район виверження.


Архіпелаг Тонга складається із 170 невеликих островів. Він знаходиться в 2 тисячах кілометрах на північний схід від Нової Зеландії на тихоокеанському "Кільці вогню" - площі з підвищеною вулканічною активністю, повідомляє PressTV.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Виверження підводного вулкану. Схоже на ядерний вибух (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути