Ексклюзиви
понеділок, 07 жовтня 2013 13:18

У Стокгольмі назвали лауреатів Нобеля з фізіології та медицини

У Стокгольмі оголосили імена лауреатів Нобелівської премії з фізіології і медицині. Цього року нагорода за "дослідження механізмів, що регулюють везикулярний транспорт ", дісталася Джеймсу Ротману ( James E. Rothman ), Ренді Шекману ( Randy W. Schekman ) та Томасу Зюдов ( Thomas C. S?dhof ).

Везикулярний транспорт дозволяє клітинам обмінюватися сигналами один з одним. Трансляція прес-конференції проводилася на сайті Нобелівського комітету.

Компанія Thompson Reuters, яка регулярно публікує прогнози на основі аналізу власної бібліографічної бази даних Web Of Science, в якості ймовірних кандидатів на премію з медицини у 2013 році висувала три групи дослідників. Серед них були першовідкривачі регуляторного метилювання ДНК, біологи, що відкрили аутофагію ( " самопоїдання " організму в умовах нестачі їжі) і медик Денніс Слемон ( Dennis J. Slamon ) , який пояснив роль онкогена HER -2 у формуванні раку грудей.

Автор: Фото: vista.no
 

У 2012 році Нобелівську премію в цій номінації отримали Джон Гардон і Сінья Яманака за відкриття методів клітинного перепрограмування. Їх дослідження дозволили навчитися створювати індуковані плюрипотентні стовбурові клітини ( iPS ) зі звичайних клітин організму. Перепрограмовані клітини вже неодноразово застосовувалися для вирощування штучних органів.

Нагадаємо, що сума кожної з Нобелівських премій цього року становить 926 тисяч євро. У вівторок і в середу приблизно в один і той же час - о 12.45, Нобелівський комітет Королівської шведської академії наук представить імена лауреатів в області фізики та хімії.

Зараз ви читаєте новину «У Стокгольмі назвали лауреатів Нобеля з фізіології та медицини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути