понеділок, 04 березня 2013 13:11

На Нобелівську премію миру номінується рекордна кількість кандидатів

На Нобелівську премію миру номінується рекордна кількість кандидатів
Фото: vkurse.ua

На Нобелівську премію миру за 2013 рік претендує рекордна кількість кандидатів - 259, з яких 50 - громадські та міжнародні організації, повідомив Норвезький нобелівський комітет в понеділок після закінчення роботи над загальним списком пропозицій.

У 2011 році в Норвезький нобелівський комітет надійшла 241 пропозиція. Висунути кандидатів на премію і подати відповідні документи в комітет в Осло можна було до 1 лютого. Після цього секретар Нобелівського комітету представляє його членам список кандидатів на нагороду, у ньому зазвичай від 150 до 200 номінантів.

Потім починаються безпосередні дискусії щодо найбільш актуальних кандидатам. В результаті в короткому списку претендентів можуть виявитися від п'яти до 20 імен  активістів або організацій. Саме цей скорочений список і потім передається для розгляду постійними консультантами Нобелівського інституту. Зазвичай на цю роботу їм дається близько двох місяців.

Голосування з виборів лауреата або лауреатів премії проходить зазвичай на початку жовтня, і результати голосування відразу ж оголошуються офіційно. Імена, а також інша інформація, що стосується процесу висунення на нагороду, може стати доступною для громадськості лише через 50 років.

У 2012 році на Нобелівську премію миру претендував 231 кандидат, 43 з них - громадські та міжнародні організації.

Нобелівська премія миру за 2012 рік була присуджена Євросоюзу за 60-річний внесок союзу і його попередників у просування миру і примирення, демократії і прав людини в Європі.

Зараз ви читаєте новину «На Нобелівську премію миру номінується рекордна кількість кандидатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути