понеділок, 03 грудня 2012 09:50

Чехія, Британія та Швеція ігноруватимуть вручення Нобелівської премії миру

Чехія, Британія та Швеція ігноруватимуть вручення Нобелівської премії миру
Фото: comments.ua

Шість держав, до яких відноситься і Чеська Республіка, Велика Британія і Швеція, не братимуть участь в церемонії вручення ЄС Нобелівської премії миру. На відміну від представників 18 країн, до яких належать Франція, Німеччина, Італія, Польща й Іспанія. Про це повідомив секретар Нобелівського комітету Норвегії Гейр Лундестат.

Причина неучасті Чехії - властивий президенту Вацлаву Клаусу євроскептицизм. Що стосується самої Швеції, відсутність її представника на церемонії пояснюється зайнятістю прем'єр-міністра Фредріка Рейнфельдта, передає "Радіо Прага".

Нобелівську премію миру вручать 10 грудня голові Ради ЄС Херману Ван Ромпею, керівнику Європейської комісії Жозе Мануелю Баррозу і главі Європарламенту Мартіну Шульцу.

Нагадаємо, 12 жовтня Нобелівська премія миру була присуджена Європейському Союзу. Премію миру ЄС отримав "за ту роль, яку він зіграв у стабілізації континенту та зміцнення братерства між націями".

30 листопада три лауреати Нобелівської премії миру, включаючи першого чорношкірого архієпископа ПАР Десмонда Туту, виступили проти рішення Нобелівського комітету присудити цю премію Євросоюзу. Між тим, голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу заявив, що Європейський союз передасть Нобелівську премію миру в розмірі приблизно 930 тисяч євро (близько 10 млн грн) на потреби дітей, що постраждали від військових конфліктів.

Зараз ви читаєте новину «Чехія, Британія та Швеція ігноруватимуть вручення Нобелівської премії миру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути