понеділок, 14 лютого 2011 12:04

У США військовим ветеранам роздадуть механічні руки (ФОТО)

Фахівці Управління перспективних досліджень Міністерства оборони США (DARPA) і Університету Джонса Хопкінса в Балтіморі сконструювали механічну руку. П'ять років активної роботи і $ 100 млн інвестицій призвели до появи механізму розміром зі справжню людську кінцівку і здатного рухатися майже так само вільно завдяки 27 ступенями свободи.

Штучна кінцівка може з'єднувати кінчики пальців і користуватися такими нескладними для людей, але майже недоступними для багатьох роботів пристосуваннями, як прищіпки або слюсарні інструменти.

Зараз механічна рука повторює рухи рукавички з датчиками, яку одягає розробник. У майбутньому це відбуватиметься за допомогою мікрочіпа, який імплантується в мозок і відправляє сигнали нейронам. Хоча ця технологія вже використовується, важливо гарантувати, щоб людський організм не відторгнув чіп і не пригнічував його сигнали.

У найближчі півроку в DARPA мають намір почати клінічні випробування на п'яти пацієнтах. У разі успіху пристрій може вийти на ринок через 4-5 років. Крім суто технічних труднощів, розробка може зіткнутися з бюрократичними перепонами. Американське Управління з контролю якості продуктів і ліків (FDA) вимагає, щоб протез був готовий вже через пару років. В іншому разі проект можуть закрити.

Якщо штучна рука все-таки надійде у продаж, перш за все її дадуть військовослужбовцям, які втратили верхні кінцівки. А услід за ними - і простим громадянам, яких паралізувало після хвороби чи нещасного випадку.

За матеріалами: Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «У США військовим ветеранам роздадуть механічні руки (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути