середа, 03 березня 2010 14:41

У Софії Київській знайшли нове графіті (ФОТО)

Дослідники Національного заповідника "Софія Київська" віднайшли 9-те, невідоме раніше графіті, на цей раз - з датою 1019 рік.

Про це повідомили в Софійському соборі.

Невідоме раніше графіті із розміром літер 5-9 мм віднайшов провідний науковий співробітник, кандидат історичних наук В"ячеслав Корнієнко на фресці із зображенням св. Пантелеймона у центральному нефі Софійського собору.

Відомо, що в часи Київської Русі роки (дати) позначались буквами зі спеціальними титлами і літочислення велося від Створення світу.

Серед віднайдених раніше артефактів – графіті з датами 1018, 1022, 1028, 1033, 1036 роки.

Як зазначив В"ячеслав Корнієнко, всі ці записи однозначно вказують, що в цей час Софійський собор уже діяв як храм.

"Вони зроблені на фресках і виконані по сухому тиньку. До початку 20-х років ХІ століття Софійський собор уже був розписаний і функціонував як митрополичий", - сказав науковець.

Орієнтуючись на ці дати в графіті та на дні освячення Софії Київської, що збереглися в Святцях, завідувач відділу науково-історичних досліджень заповідника, доктор історичних наук, професор Надія Нікітенко точно встановила, що Софію створено в 1011 – 1018 рр. Тобто храм виник наприкінці правління Володимира Святославича, хрестителя Русі – на початку княжіння його сина Ярослава.

"Володимир заснував Софію 4 листопада 1011 р. і майже завершив її створення, але 1015 року він помер, тому закінчив цю справу Ярослав, освятивши собор 11 травня 1018-го", - говорить проф. Нікітенко.

Не зважаючи на категоричні заяви деяких науковців, зокрема директора Інституту археології НАНУ Петра Толочка про неможливість існування ранішої, ніж 1017 рік, дати заснування Собору, і 1037 рік – дати його закінчення, науковці НЗ "Софія Київська" переконані, що обидві названі літописні дати повністю спростовуються датованими графіті.

Вони продовжують дослідження Софії і певні, що не літописи, які писалися на замовлення Ярослава і його нащадків і дійшли до нас у пізніх списках ХІУ-ХУ ст., а сам Собор містить у собі достовірні дані про час свого створення.

"Бо в графіті, які не писалися "заднім числом", стоять точні дати їх появи. А це – незаперечні факти", - стверджують дослідники.

Нагадаємо, що ЮНЕСКО визнала дату заснування – 1011 рік - найбільш коректною і запланувала урочистості з нагоди тисячоліття Святої Софії на 2011 рік.

"Собор Св.Софії Київської та ансамбль монастирських будівель Києво-Печерської лаври" були прийняті до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО 12 грудня 1990 року. Зараз через невпорядковане будівництво у буферних (охоронних) зонах пам"яток існує ймовірність включення першого український об"єкту вже на літній сесії Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО до Списку об"єктів, що перебувають під загрозою.

proUA

Зараз ви читаєте новину «У Софії Київській знайшли нове графіті (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути