пʼятниця, 05 лютого 2010 14:18

Софійський собор побудували ще до Ярослава Мудрого

Софійський собор побудували ще до Ярослава Мудрого

Національний заповідник Софія Київська заявляє про заснування Софійського собору князем Володимиром Великим, а не князем Ярославом Мудрим.

Про це на круглому столі, присвяченому проблемі датування заснування Софійського собору, заявила завідувач відділу науково-історичних досліджень заповідника Надія Нікітенко.

Вона підкреслила, що Новгородський літописний звід і Повість минулих літ (найдавніші зі збережених літописів Русі, проте збереглися лише в пізніших редакціях) датують заснування Софійського собору 1017 і 1037 роками і наукова дискусія щодо достовірності цього датування триває вже близько 200 років.

"Літописні датування різняться між собою двадцятьма роками, оскільки не фіксують історичні факти, а свідчать про спроби приурочити створення Софії до правління саме цього князя (Ярослава Мудрого)", - сказала Нікітенко.

Водночас, вона підкреслила, що найбільш стародавні письмові джерела, що згадують собор, не літописні - Слово митрополита Іларіона (1022 рік) і хроніка Тітмара Мерзебурзького (1018 рік) - свідчать про виникнення Софії ще в період правління Володимира, який помер у 1015 році.

Крім того, знайдені на стінах собору написи, датовані 1018-1036 роками (рік написання наводиться безпосередньо в їх текстах), спростовують датування заснування 1037 роком. Написи також ставлять під сумнів 1017, оскільки свідчать, що в 1018-1020 роках собор було уже пофарбовано і розписано, а внутрішньополітична ситуація в Київській Русі після смерті Володимира не дозволила б повністю побудувати собор за 1017-1018 роки.

Нікітенко підкреслює, що зіставивши з цим часом (20-ті роки 11 століття) суворо зафіксовані в церковній традиції дні освячення собору (які повинні були потрапляти на неділю), можна датувати його закладення 4 листопада 1011, а завершення - 11 травня 1018.

"Тобто собор було закладено і майже закінчено князем Володимиром, хрестителем Русі в 1011-1015 роках, а завершено його сином Ярославом у 1018 році", - підкреслила учений.

Крім того, заснування собору датує 1011 роком зроблений у 1634 році ктиторський напис митрополита Петра Могили (проводив реконструкцію собору), яка існувала на арках центрального купола храму до 1953 року.

Генеральний директор заповідника Неля Куковальська сказала, що в жовтні 2009 року 35 сесія ЮНЕСКО в Парижі внесла до переліку пов"язаних з пам"ятками світового значення ювілейних дат 1000-річчя Софійського собору на 2011 рік, що може свідчити про визнання ЮНЕСКО висунутої вченими заповідника концепції.

Раніше в радянській і пострадянській історіографії превалювала гіпотеза про заснування собору князем Ярославом у 1037 році.

Як повідомлялося раніше, в липні минулого року, ЮНЕСКО на 33 сесії Комітету всесвітньої спадщини попередила Україну, що може почати процес занесення Києво-Печерської Лаври та Софії Київської в так званий список об"єктів, що перебувають під загрозою.

За матеріалом Українські новини

Зараз ви читаєте новину «Софійський собор побудували ще до Ярослава Мудрого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути