вівторок, 16 лютого 2010 16:54

У Росію з Прикарпаття почали вивозити відходи ракетного палива

У Росію з Прикарпаття почали вивозити відходи ракетного палива

У ці години з військових складів поблизу села Ценжів під Івано-Франківськом проходить закачка 470 т меланжу. Це дев"ять залізничних цистерн.

"На погрузці працюють військовослужбовці складу ракетного палива західного оперативного командування Сухопутних військ Збройних Сил України. За всіма роботами спостерігають представники ОБСЄ, російської сторони та екологи. Усі роботи по відвантаженню та відправці ведуться без зривів, відповідно до укладених міжнародних угод", - повідомив кореспонденту Gazeta.ua підполковник західного інформцентру Міноборони Тарас Грень.

Перші 300 тон високотоксичного компоненту рідкого ракетного палива – меланжу – відправили на утилізацію в РФ 21 січня нинішнього року.

За інформацією Греня військовослужбовці чекатимуть повернення цистерн. Третя, остання відправка меланжу кількістю1530 т планується у травні цього року.

Всього на території військової частини знаходилось понад 2,200 тисяч т палива.

Вивезення цього ракетного окислювача з території України стало можливим завдяки спільному проекту ОБСЄ.

16 вересня 2009 року Міністерство оборони України, ОБСЄ і 3 російських підприємства підписали тристоронній контракт на утилізацію меланжу.

Контракт передбачав утилізацію 3168 тисяч тон меланжу, які знаходяться на складах в Калинівці Вінницької області та Ценжеві на Івано-Франківщині. Частину меланжу в листопаді минулого року вивезли з військових складів Калинівки, що під Вінницею.


Меланж – високотоксичний окислювач пального для ракет середньої та близької дальності. На складах Міноборони України він значиться під маркою АК-20К. Представляє собою концентровану азотну кислоту – 74 % складу. Летка сполука червоного або жовтого кольору. Смертельно небезпечна для живого організму.

Зараз ви читаєте новину «У Росію з Прикарпаття почали вивозити відходи ракетного палива». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути