четвер, 03 грудня 2009 18:16

Вивезли 11 тисяч тонн боєприпасів

Автор: фото: Ірина МАМРИГА
  Солдати Семирічанської військової частини завантажують машину боєприпасами. У ящиках лежать протитанкові міни
Солдати Семирічанської військової частини завантажують машину боєприпасами. У ящиках лежать протитанкові міни

Зі складу інженерних боєприпасів поблизу села Семирічка Гайсинського району вивезли останню партію протитанкових мін та їх компонентів. Усього там зберігалися 11 тис. т зброї. Вивозити її почали в квітні.

— Захистили від небезпеки жителів п"яти сіл Вінницької та Черкаської областей. 11 тисяч тонн боєприпасів — це сотні тисяч ящиків, з якими треба поводитися так само обережно, як із немовлям. Частину зброї мають утилізувати, решту зберігатимуть в інших регіонах України, — каже генерал-лейтенант Михайло Куцин, 52 роки, командувач військ Західного оперативного командування.

Військові вантажать ящики з боєприпасами на вантажівку. Мінери перевіряють місцевість. Біля складу чергує пожежна машина. За процесом спостерігають працівники складу боєприпасів, у декого на очах сльози. До кінця року Гайсинську військову частину розформують. Не всі впевнені, що зможуть знайти роботу.

— Розформувавши склад інженерних боєприпасів, уже цього року зекономимо 5,5 мільйона гривень, — зазначає Куцин.

У декого на очах сльози. Роботу втратять 190 осіб

Роботу втратять 190 осіб. Військовим пропонують працевлаштовуватися в інших військових частинах. 50 цивільних стануть на облік у центр зайнятості. Територію складу площею понад 60 га планують передати місцевій громаді.

До 1992 року в Західному оперативному командуванні зберігалися понад 540 тис. т боєприпасів і ракет. Із 1992 по 2004 роки в ході реформування війська запас боєприпасів зменшився на 380 тис. т. Ліквідували 44 склади, де вони зберігалися.

До кінця року з-під Калинівки планують вивезти ракетне паливо — меланж. Його було 100 тис. т. Два тижні тому 500 т уже вивезли до Росії. Ще в Калинівці залишився великий склад боєприпасів на 10 тис. вагонів — це ракети залпового вогню та артилерійська зброя.

Зараз ви читаєте новину «Вивезли 11 тисяч тонн боєприпасів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути