понеділок, 27 квітня 2020 22:26

У Польщі пояснили, коли чекають українських заробітчан

У Польщі пояснили, коли чекають українських заробітчан
gazeta.ua

Уряд Польщі робить все можливе, щоб українці якнайшвидше повернулися на роботу до Польщі. Про це говорить закон, за яким українці можуть залишатися місяць після завершення карантину та спрощення у оформленні карт на довготривале проживання. Але українська влада поки не йде на компроміси і нічого не робить для того, аби пришвидшити ситуацію. Про це заявив Посол Республіки Польща в Україні Бартош Ціхоцький на конференції, присвяченій наслідкам боротьби із "Covid -19".

"Ми отримуємо дуже багато запитань від польських сільгоспвиробників щодо доступу до роботи українських робітників у ситуації, коли всі польські консульські установи в Україні призупинили роботу, а також зупинений громадський транспорт. Ми маємо негайно розглянути це питання, сподіваємось, що винайдемо шлях, який дозволить громадянам України розпочати роботу в Польщі у період збору врожаю. Це дуже важливо не лише для нашої економіки, а й для того, аби уникнути додаткового підвищення цін на продукти харчування і мінімізувати втрати у галузі сільського господарства", - сказав Бартош Ціхоцький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Де знайти роботу під час карантину: перелік галузей

Посол зауважив, що це питання є дуже важливим і для України. Адже, українські працівники у Польщі до кризи щороку приносили Україні великі кошти. Останні дані 2018 року, зареєстровані Національним Банком Польщі, вказують на майже 13 млрд злотих, а це декілька млрд доларів.

"Я переконаний, що якщо спільно з владою України ми знайдемо рішення, яке дозволить розпочати роботу громадянам України в сільськогосподарській галузі в Польщі, це буде взаємовигідно як для України, так і для Польщі. На сьогодні крім обмеження роботи консульських установ, існує також проблема негативного ставлення влади України до виїзду своїх громадян за кордон, а ми говоримо про тисячі, а може десятки тисяч потенційних осіб", - зауважив Бартош Ціхоцкий.

Польща готова організувати чартерні рейси, щоб забрати українських заробітчан. У сусідній країні через карантин виник дефіцит робочої сили. Через карантин не вистачає робочої сили у сільському господарстві. Фермери не зможуть зібрати врожай без українців, які раніше приїжджали на сезонні роботи. Польські бізнесмени готові оплатити чартерні рейси. Якщо втратять урожай, то збитки будуть більші.

Зараз ви читаєте новину «У Польщі пояснили, коли чекають українських заробітчан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути