пʼятниця, 15 жовтня 2010 11:55

У Німеччині відкрили виставку, присвячену Гітлеру

У Німеччині відкрили виставку, присвячену Гітлеру

15 жовтня в Німецькому історичному музеї в Берліні відкривається перша у післявоєнній Німеччині виставка, присвячена Адольфу Гітлеру.

Куратори виставки були змушені з обережністю підійти навіть до її назви. Первісна версія - "Гітлер" - була змінена на більш конкретне: "Гітлер і німці. Націоналістичне суспільство і насильство".

Організатори побоюються, що виставка може перетворитися на місце паломництва неонацистів і викликати різке обурення з боку вцілілих жертв Голокосту.

На виставці буде представлено близько 600 експонатів, що ілюструють життя і діяльність німецького диктатора, зокрема його особисті речі, близько 400 фотографій і картин з його зображенням, а також книги, газети, журнали та різноманітні предмети побуту часів Третього рейху.

Одна з цілей виставки - дослідити вплив Гітлера на Німеччину, який відчувається в країні і досі. Увагу також приділено тому, наскільки відкрито нацистська Німеччина проводила гоніння на євреїв.

Ідея створення експозиції з'явилася у професора історії Ганса-Ульріха Тамера ще шість років тому. Головне завдання вченого полягало в тому, щоб виставка в жодному разі не була сприйнята як прославлення нацистського лідера.

Основну увагу організатори приділили поданню візуальних образів Гітлера. Аудіо- та відеозаписи його виступів демонструватися не будуть.

Куратори також вирішили уникнути показу портретів Гітлера, де він позує як герой. Ці портрети - їх близько двох тисяч - є власністю американської армії.

Виставки, які розповідають про епоху нацизму, проводяться в Німеччині досить часто. А навесні у Берліні взагалі відкрився музей СС і гестапо. Відмінність нової експозиції - в тому, що її організатори свідомо висувають Гітлера на перший план, щоб змусити людей замислитися про його вплив на сучасну Німеччину.

Відкриття виставки збіглося з публікацією результатів загальнонімецького опитування, згідно з яким кожен десятий мешканець Німеччини хотів би, щоб до влади прийшов "сильний національний лідер".

Понад 35% опитаних зізналися, що стурбовані напливом до Німеччини іммігрантів.

Нагадаємо, на вулицях сицилійського міста Палермо і на автобусних зупинках з'явилася реклама нової лінії модного одягу для молоді.

На плакатах зображений Адольф Гітлер у рожевій формі, а на нарукавній пов'язці у нього замість свастики зображено червоне серце. Рекламний гасло говорить: "Зміни стиль - не йди за своїм лідером".

За матеріалами ВВС, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «У Німеччині відкрили виставку, присвячену Гітлеру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути