Ексклюзиви
середа, 12 грудня 2007 10:30

У ніч з вівторка на середу у РФ набрав чинності мораторій на дію ДОВСЄ

Введення мораторію було викликане "винятковими обставинами, що відносяться до змісту ДОВСЄ, які зачіпають безпеку Росії і вимагають вживання невідкладних заходів", йдеться в указі президента РФ.

ДОВСЄ був підписаний 19 грудня 1990 року в Парижі 16 державами-членами НАТО і шістьма країнами-учасницями Організації Варшавського договору (ОВД) за рік до розпаду СРСР. Документ визначав флангові обмеження по звичайних озброєннях між країнами ОВД і НАТО.

На думку Москви, договір за своїм змістом безнадійно застарів і вже не відбивав змін, які сталися в Європі після розпаду ОВД і розширення Північноатлантичного альянсу. Не відбивав ні змін, які відбулися з розпадом Варшавського договору, ні планів розширення Альянсу.

У листопаді 1999 року на саміті Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) був підписаний адаптований варіант ДОВСЄ, який кількісно обмежує п"ять основних категорій звичайних озброєнь: бойові танки, бойові броньовані машини, артилерію, ударні вертольоти і бойові літаки. Передбачалося, що озброєння враховуватимуться не в якихось військово-політичних блоках, як було раніше, а для кожної окремої держави-учасниці. Але адаптований договір був ратифікований тільки чотирма країнами - Росією, Білорусією, Казахстаном і Україною - і так і не набув чинності.

Країни НАТО не тільки відмовилися ратифікувати документ, а й висунули до Росії нові вимоги, що не мають до ДОВСЄ ніякого відношення. Саме тому російська сторона і ухвалила рішення ввести мораторій на свою участь у договорі.

Президент РФ Володимир Путін 13 липня нинішнього року підписав указ про припинення Росією дії ДОВСЄ. У доповненні до указу пояснювалося, що мораторій діятиме "доти, поки країни НАТО не ратифікують Угоду про адаптацію і не почнуть сумлінно виконувати цей документ".

Наступного дня МЗС РФ повідомив про передачу повідомлення про припинення депозитаріям і державам-учасницям ДОВСЄ, а пізніше був прийнятий федеральний закон "Про припинення Російською Федерацією дії Договору про звичайні збройні сили в Європі (ДОВСЄ)", який набув чинності 3 грудня.

Згідно цього документа, дія мораторія починається в ніч з 11 на 12 грудня поточного року, тобто через 150 днів з дня передачі депозитаріям і державам-учасницям ДОВСЄ повідомлень Росії, повідомляє РІА "Новости"

Зараз ви читаєте новину «У ніч з вівторка на середу у РФ набрав чинності мораторій на дію ДОВСЄ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути