Ексклюзиви
середа, 11 березня 2009 14:06

У МВФ відмовилися говорити, чи вимагали збільшення пенсійного віку

У МВФ відмовилися говорити, чи вимагали збільшення пенсійного віку
Постійний представник Міжнародного валютного фонду в Україні Макс Альєр і виконуючий обов`язки директора Світового банку в Україні, Білорусі і Молдові Пабло Сааведро вважають, що Україна в середньостроковій перспективі повинна здійснити пенсійну реформу у зв`язку з критичним старінням населення.

Таку думку Альєр і Сааведро висловили сьогодні на прес-конференції в Кабінеті Міністрів України.

"Вирішення питання пенсійної реформи – це питання буде надзвичайне актуальним для України в середньостроковій перспективі. Необхідно продовжувати роботу в цьому напрямі, і зараз якраз експерти МВФ і Світового банку зосередили свої зусилля на пошуках шляхів реформування системи", - сказав Альєр.

У свою чергу, виконуючий обов`язки директора Світового банку відзначив, що демографічний профіль України є одним з найгірших у Європі.

"Проблема старіння нації характерна й для інших країн, зокрема, для Польщі та інших країн Східної Європи, але питання в тому, що ці країни пенсійну реформу здійснили вже давно – в 90-х роках або на самому початку двохтисячного, бо вони розуміли, що їх демографічний профіль погіршується і з цим треба щось робити. Мені здається, що стосовно старіння населення Україна має найгірший демографічний профіль в Європі, тому все це посилює фіскальний тиск", - сказав Сааведро.

Представник Світового банку наголосив, що пенсійна реформа повинна здійснюватись поступово. "Всі зміни, які здійснюватимуться, будуть розтягнуті на триваліший період часу. Є шляхи й заходи, за допомогою яких можна здійснити пенсійну реформу так, щоб вона не позначилася негативно на найбідніших верствах пенсіонерів", - вважає Сааведро.

Разом з тим, постійний представник МВФ в Україні Альєр не відповів на запитання, чи вимагав фонд від України збільшення пенсійного віку.

У свою чергу, віце-прем`єр-міністр України Григорій Немиря визнав, що пенсійна реформа в Україні повинна відбутися в середньостроковій перспективі при обов`язковому супроводі значних змін національного законодавства. "Але є й інший аспект цього питання: кроки, які мають бути здійснені для посилення стану Пенсійного фонду, і ці кроки можуть бути вжиті як на законодавчому рівні, так і в рамках повноважень Кабінету Міністрів", - сказав він.

Віце-прем`єр також повідомив, що сьогодні на засіданні уряд має намір розглянути питання про посилення Пенсійного фонду.

Міжнародний валютний фонд 5 листопада 2008 року схвалив рішення про виділення Україні стабілізаційного кредиту в обсязі 16,43 млрд. доларів США для зміцнення довіри у фінансовому секторі та допомоги економіці країни, яка постраждала від світової фінансової кризи.

У листопаді 2008 року Україна отримала перший транш кредиту в розмірі 4,5 млрд. доларів.

У січні 2009 року в Україні працювала місія МВФ, яка повинна була ухвалити рішення щодо надання чи ненадання Україні другого траншу.

9 лютого голова місії МВФ Джейла Пазарбазіолу повідомила, що МВФ планує протягом найближчих тижнів повернутися до перегляду угоди stand-by між МВФ і Україною, а відповідно, до питання про надання другого траншу кредиту.

13 лютого МВФ, враховуючи суттєвий дефіцит Державного бюджету, закликав Україну до жорсткого кризового менеджменту.

Як повідомив представник МВФ Девід Гоулі, "дискусія з українським керівництвом щодо необхідності обмеження дефіциту бюджету триває".

Експерти Міжнародного валютного фонду незабаром знову відвідають Київ, повідомив Гоулі.

У понеділок, 2 березня, Президент України Віктор Ющенко, Прем"єр-міністр Юлія Тимошенко і Голова Верховної Ради Володимир Литвин узгодили підготовлений спільний документ до Міжнародного валютного фонду.

За матеріалами УНІАН, Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «У МВФ відмовилися говорити, чи вимагали збільшення пенсійного віку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути