вівторок, 10 вересня 2013 12:32

У музеї опору Хезболла зроблять зону відпочинку
12

Фото: Фото: bigpicture.ru

Музей опору Хезболла, офіційно відомий, як Пам'ятник опору, - це експозиція під відкритим небом, створена ісламською військовою організацією Хезболла у пам'ять про бої з ізраїльськими військами, які проходили на території, яку сьогодні займає цей музей. Ця пам'ятка знаходиться у південному ліванському місті Мліта, за 50 км на північ від кордону Лівану з Палестиною. У період з 1982 по 2000 рр.. цей регіон буквально розривали військові чвари між силами Хезболла та ізраїльськими військовими.

Цей дивний музей-пам'ятник, що відкрився у 2010 році, займає більше 60 000 кв.м. на яких знаходяться доріжки і зелені насадження та ще 5000 кв.м. території, на якій розташовуються будівлі. Всі тури починають гіди, вітаючи туристів на "території протистояння , чистоти і джихаду". Екскурсоводи постійно наголошують на тому, що Хезболла була єдиним захисником Лівану у війні проти Ізраїлю, і тільки завдяки їм окупанти залишили територію країни (через 18 років після вторгнення в 1982 році). Вони також стверджують, що всі дії бійців Хезболли проводилися виключно з метою захисту.

"Якщо ізраїльтяни не будуть нападати на нас, ми не будемо нападати на них. Ми не терористи, ми мирний народ, і у нас теж є право жити, як у будь-якої іншої нації".

Потім відвідувачам музею показують відео з вітальною промовою лідера Хезболли Хассана Насралли : "Ми сподіваємося, що цей туристичний центр джихаду стане першим кроком до збереження історії нашого геройського протистояння".

Головною визначною пам'яткою музею є " Безодня" - поглиблення, заповнене різними видами військової техніки ізраїльських окупаційних сил, серед яких є вертоліт і знаменитий ізраїльський танк "Меркава" з дулом, зав'язаним вузлом.

Всі місцеві експонати - це транспорт і зброя, залишені ізраїльською армією і її союзниками.

У навколишніх лісах є відтворення боїв - тут показано, як солдати билися в горах, прокладаючи тунелі через скелі, щоб їх не обстріляли з повітря. Відвідувачі можуть побачити бункери і пройти по 200-метровому тунелю, яким користувалися під час війни 2006 року.

У бункері є ліжка, кухонне начиння, електрогенератори та інше спорядження, у тому числі кабінет з телефонами, радіо і комп'ютерами. Так гості музею можуть ненадовго "заглянути в життя" бійців Хезболли. Ще одна експозиція під назвою " Пагорб мучеників" являє собою сад, прикрашений зброєю і снарядами. Вона присвячена тим бійцям Хезболли, які віддали свої життя в боротьбі проти Ізраїлю. Хезболла планує розширити територію музею, додавши до нього басейни, спа, ігрові майданчики, готелі та кемпінги, щоб люди "могли приходити сюди і відпочивати". Вони заявляють, що народ Лівану був позбавлений подібних зручностей багато десятиліть. Також планується будівництво канатної дороги, яка з'єднуватиме парк і місто Мліта з сусіднім містечком Сойод .

Зараз ви читаєте новину «У музеї опору Хезболла зроблять зону відпочинку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути