середа, 04 вересня 2013 18:43

"Американці витрачають 92 мільйони доларів на вбивство одного таліба" - експерт

"Американці витрачають 92 мільйони доларів на вбивство одного таліба" - експерт
Фото: moral.ru

"В сучасному світі такі сильні держави як Ізраїль чи США воюють проти таких неурядових організацій як Хамас, Хезболла, "Аль-Каїда" чи Талібан, - говорить в інтерв'ю журналу "Країна" військовий експерт Олексій Арестович. Чому? Бо це принципово інші структури, ніж держави. Вони по іншому діють та воюють".

На його думку, щоб зрозуміти відмінність між урядовими та неурядовими мілітарними організаціями треба уявити футбольний матч. "Наприклад, змагається дворова футбольна команда розбишак із чиновниками міністерства. Для перших футбол – життя та гра, для бюрократів – служба. Перші розуміють один одного з півслова, другі – щохвилини влаштовують наради, інтригують, готують папірці. Тому організації з військовим бюджетом в декілька тисяч доларів можуть протистояти державам з їхніми мільярдними бюджетами. Американці витрачають 92 мільйони доларів на вбивство одного таліба. Якби вони заплати 30 тисяч баксів іншому талібу – було б ефективніше. Переплюнули їх тільки ізраїльтяни. Вони під час Другої Ліванської війни (2006 рік - "Країна") тратили на одного бійця Хезболли 97 мільйонів доларів".

"Це говорить про те, що сучасні армії стали бюрократичними структурами, - продовжує Олексій Арестович. - Вони довго приймають рішення, не ефективно передають інформацію та часто викривляють її. А Хезболла всіх цих проблем не має. Ці організації законспіровані. От може жити людина. Вона отримує наказ підбити ізраїльський танк. Бере в певному місці зброю і підбиває. Потім скидає зброю. Наступні п'ять роки може жити цілком мирним способом життя до нової активації."

Через відсутність бюрократичної складової, підсумовує експерт, неурядові мілітарні організації виграють у швидкості. "Війна – це боротьба за виграш в просторі та часі. Поки уряд віддасть наказ, поки він дійде до виконавців - купа часу. Тому неурядові організації виграють".

Більше читайте в новому номері журналу "Країна".

Зараз ви читаєте новину «"Американці витрачають 92 мільйони доларів на вбивство одного таліба" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути