Ексклюзиви
четвер, 03 лютого 2011 20:30

У Московського патріархату нема сил, щоб захопити всі церкви в Україні - експерт

У Московського патріархату нема сил, щоб захопити всі церкви в Україні - експерт

Московський патріархат продовжує інформаційну війну проти Київського. Таку думку висловив Gazeta.ua шеф-редактор Богословського порталу Юрій Чорноморець, коментуючи заяву Патріарха УПЦ КП Філарета про намір влади ліквідувати цю церкву до червня.

"Ця війна посилилася два роки тому, після обрання патріарха Кирила. Її основний посил такий: існує багато розкольників, які хочуть повернутися до матері-церкви. Оскільки ніхто не повертався, то вирішили цей процес форсувати", - розповів експерт.

На думку Чорноморця, Московський патріархат успішно нейтралізував вплив на Україну Константинополя, взаємодіє з українською політичною елітою.

"Священників і віруючих намагаються заманити до УПЦ МП пряником і одночасно заганяти кнутом, - продовжив фахівець. - Гадають, що в Україні за допомогою політичних методів можна здійснювати маніпуляції з релігійним середовищем. Вважають, якщо у них буде підтримка нової влади, то вони зможуть повиганяти УПЦ КП з усіх храмів і хай Київський патріархат служить по квартирах і підвалах", - продожив він.

Чорноморець відзначив, що "в МП не враховують того, що КП спирається не на підтримку влади, а на самоорганізацію віруючих. Тому дії Московського патріархату можуть привести до значного громадського збурення".

Він переконаний, що така політика матиме негативні наслідки насамперед для УПЦ Московського патріархату.

"В УПЦ МП багато вірян європейської традиції. Вони у цій церкві лише тому, що вона канонічна. Чимало таких людей уже перестають ходити до "російських" храмів, бо не сприймають пропаганду "Русского мира". Тому скоріше розкол пройде через віруючих УПЦ Московського патріархату. Він може стати гарячою лінією для України. Патріарх Кирило залучає радикалів, щоб цю ситуацію розгойдати. Бо для Росії вигідна будь-яка дестабілізація в Україні. Поки що відбирають храми КП на Сході. Але в Західній Україні релігійність населення вища, тому якщо кинути туди сірники, може сильно спалахнути".

"Мрії Кирила приєднати усіх до Московського патріархату - це фантастика й утопія, - продовжив Чорноморець. - Україна є країною християнського розмаїття. Між вірянами різних течій конфлікти були дуже рідко. За 20 років незалежності ворожість майже зникла. І коли лунають заклики відібрати у галичан храми, то священники Московського патріархату кажуть: "Та ми з ними чай пили, це нормальні люди, чому ми підемо в них щось забирати?" У Московського патріархату нема сил, щоб відвоювати храми у Київського. Не вистачить козачків з Одеси чи Луганська, щоб по всій Україні захопити церкви".

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «У Московського патріархату нема сил, щоб захопити всі церкви в Україні - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути