середа, 26 серпня 2009 12:43

У Мінздоров"я заперечують незаконну торгівлю органами померлих українців

У Мінздоров"я заперечують незаконну торгівлю органами померлих українців
Міністерство охорони здоров"я України спростовує інформацію про незаконну торгівлю органами померлих українців.

Мінздоров"я висловлює занепокоєння спробою деяких закордонних ЗМІ "дискредитувати українську владу неправдивими повідомленнями про те, що в Україні начебто відбувається незаконна торгівля органами померлих".

МОЗ повідомляє, що держпідприємство "Біоімплант" не провадить забір органів у померлих для трансплантації, а натомість займається виготовленням біоімплантатів.

"Трансплантат відрізняється від біоімплантата тим, що у першому випадку вилучаються органи, які повинні бути функціонуючими на момент їх пересадки реципієнту, тобто – живими, тоді як в разі біоімплантатів з анатомічних матеріалів за спеціальними технологіями виготовляються неживі похідні – засоби медичного призначення", - роз"яснює Мінздоров"я.

Нині в Україні понад 110 лікувально-профілактичних закладів, НДІ та інших медичних установ для надання спеціалізованої хірургічної допомоги з успіхом використовують біоімплантати, виготовлені з фрагментів донорських тканин для лікування хворих, зазначає МОЗ.

Діяльність, пов"язана з виготовленням біоімплантатів, регламентована в Україні законом "Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людині".

Головний трансплантолог МОЗ України О.Л. Кухарчук, коментуючи публікації німецького видання Spiegel про те, що у Німеччині з кісток і хрящів померлих українців виготовляли трансплантати, які перепродавалися до США, зазначив, що німецькі журналісти "не розуміють різниці між трансплантатом і біоімплантатом та не мають уявлення про українське законодавство в галузі трансплантації органів, тканин і клітин" – а вітчизняні ЗМІ "дублюють спотворену інформацію".

"Неодноразові перевірки ГПУ, МВС протягом 2004-2008 років не виявили порушень чинного законодавства з боку ДП МОЗ України "Біоімплант", - наголосив Кухарчук, передає Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «У Мінздоров"я заперечують незаконну торгівлю органами померлих українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути