вівторок, 25 серпня 2009 16:18

Донецький суд амністував ізраїльського "чорного трансплантолога"

Донецький суд амністував ізраїльського "чорного трансплантолога"

"Кримінальну справу по обвинуваченню Зіса припинити, звiльнити з-під варти негайно", - зачитує журналістам начальник управління по боротьбі з торгівлею людьми ГУ УМВС України в Донецькій області Анатолій Семікопний.

Таку постанову суддя Ворошиловського райсуду міста Донецька Лариса Переверзева оголосила 20 серпня.

"Але конвой його не відпустив у зв"язку з іншими обставинами - Міхаель Зіс як і раніше знаходиться в СІЗО N 5 Донецька, - доповнює заступник начальника управління по боротьбі з торгівлею людьми ГУ УМВС України в Донецькій області Сергій Коломієц, 43 роки. - Зіс буде екстрадований до Ізраїлю. Це вже вирішено Генпрокуратурою. Постанова про амністію набере чиннiсть 30 серпня. Обласна прокуратура оскаржувати амністію не буде.

Минулого разу, коли Зiса виправдала суддя Бухтіярова, він був здивований, що його не вiдпустили. А цього разу вже не чекав звільнення.

У постанові про амністію підкреслюється, що в Зіса є неповнолітня дочка, він раніше не судимий і злочин, який він зробив, не є тяжким.

Кримінальна справа Міхаеля Зіса була передана до суду із звинуваченням по ч. 2 статті 149 КК ("Торгівля людьми і людськими органами"). Суддя Ворошиловського райсуду Ірина Бухтіярова 3 липня минулого року звiльнила обвинуваченого під заставу в 17 тис. гривень. Але 28 липня особисто Сергій Коломієц зачитав Зісу нову постанову про взяття під варту у зв"язку з екстрадицією. Хірурга повернули в Донецький слідчий ізолятор N 5, де він знаходився з 12 жовтня 2007 року.

У серпні 2008 року прокуратура Донецької області вперше пом"якшила свою позицію. Міхаеля Зіса почали звинувачувати по ч. 3 ст. 27 КК ("Організація злочину"), ч.1 ст. 14 КК ("Приготування до злочину") і ч. 2 ст. 143 КК ("Вилучення у людини органів шляхом обману"). 21 серпня 2008 року Ворошиловський райсуд повністю виправдав ізраїльтянина. У березні 2009 року апеляційний суд Донецької області скасував цей вирок і повернув справу райсуду. 20 липня облпрокуратура знову змінила звинувачення на ч.1 ст. 143 КК ("Порушення ладу трансплантації органів"). По цій статті Зіс міг бути покараний штрафом.

"Ми вважаємо, що прокуратура фактично визнала факт невинності! - радісно прокоментував цю зміну адвокат Зіса Олег Курінний. - Ми практично задоволені".

Потерпілий Сергій Філатов з міста Ясинувата (Донецької області) заявив "Газетi по-українськи", що наполягатиме на звинуваченні Зіса в колишньому форматі. Філатов хотів продати свою нирку невідомому реципієнтові за $10 тисяч, але зараз вважає це своєю помилкою.

Неофіційно в прокуратурі Донецької області називають доказову базу кримінальної справи Міхаеля Зіса "слабенькою". У міліції погоджуються: "Ситуація зайшла в безвихідь, треба було приймати рішення". Пояснюють, що це перша кримінальна справа про торгівлю людським органами за історію України – слідчим не вистачило досвіду.

"Він майже 2 роки відсидів у в"язниці, поки тривали слідство і суд – це немало", - вважає Сергій Коломієц.

Постанову про амністію Ворошиловський райсуд оголосив у таємному режимі. У попередньому судовому засіданні 10 серпня Зіс звернувся до суду з проханням видалити із залу журналістів.

"Я нещодавно вийшов з лікарні і мене все трохи дратує", - сказав підсудний Зіс.

Після цього суд став закритим.

"Це суперечить Конституції! – упевнений адвокат Сергій Салов. – Порушено принципи гласності та відкритості процесу, які є основою правосуддя. Закритим судочинство може бути в двох випадках – якщо йдеться про державні таємниці і про сексуальні злочини".

Громадянин Ізраїлю Зіс був затриманий в той час, коли його розшукував Інтерпол за здійснення незаконних операцій на території Молдови й Ізраїлю. Міхаель Зіс організував в Донецьку 17 операцій, донорами в яких були араби. Незадовго до арешту вів підготовку до пересадки нирок громадянина Росії і українця з міста Ясинувата. Кажуть, Зiс шукав донора для високопосадовця однієї з обласних прокуратур України. За законодавством нашої країни орган можна віддати лише близькому родичеві і виключно в дар.

Хірург Міхаель Зіс 20 років тому виїхав з Молдови на постійне місце проживання до Ізраїлю. Ізраїльська поліція стверджує, що викрила міжнародну мережу, яка займалася протизаконною трансплантацією органів.

Зараз ви читаєте новину «Донецький суд амністував ізраїльського "чорного трансплантолога"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути