четвер, 01 листопада 2007 14:21

У Мексиці затопило цілий штат (ФОТО)

 
Мексика може повторити сумну долю Нового Орлеана. В результаті повеней цілий штат на південному сході країни опинився під водою. Власті оголосили надзвичайний стан. Евакуювати вдалося тільки 20 тисяч осіб: люди навідріз відмовляються залишати свої домівки.

Становище в штаті Табаско на південному сході Мексики з кожним днем стає все серйознішим, повідомляє "Взгляд".

В четвер стало відомо, що кількість потерпілих зросла до 500 тис. чоловік, також в місцевому управлінні у справах цивільної оборони повідомляють про одного загиблого.

В результаті інтенсивних опадів і штормової погоди в Мексиканській затоці з берегів вийшли річки Каррісаль і Гріхальва, затопивши значну частину адміністративного центру штату – міста Вільяермоси.

Річ у тому, що в природних умовах 34% площі штату займають річки, озера і лагуни. Проте складні метеорологічні умови призвели до того, що під водою опинилося більше 70% території Табаско, населення якого складає близько 2 млн чоловік.

Надзвичайний стан на даний момент оголошено в 17 муніципіях штату. Президент Мексики Феліпе Кальдерон призвав співвітчизників приєднатися до зусиль, що докладаються властями країни з надання допомоги жителям Табаско.

У столиці країни та інших містах вже відкриті спеціальні пункти прийому продуктів, ліків та інших предметів першої необхідності.

Проте більшість місцевих жителів не поспішають покидати свої будинки: з 400 тис. чоловік на евакуацію погодилися тільки 20 тисяч. Люди побоюються, що повертатися після "роботи" мародерів їм буде просто нікуди.

Група місцевих жителів звела тимчасові житла на одній з ділянок федеральної автотраси Вільяермоса – Веракрус. За їх словами, це безпечне високе місце, до якого не дійде вода.

Південно-східна частина Мексики цього року вже не раз ставала як жертвою стихії, так і людській халатності.

Так, 30 жовтня 2007 року близько 600 тис. чоловік у штаті Веракрус залишилися без питної води в результаті розливу 10 тис. барелів нафти на 200-кілометровій ділянці річкової дельти. Близько 79,5 тис. л досягли вод Мексиканської затоки.

Витік вуглеводневої рідини відбувся з підземної секції одного з нафтопроводів, що призвело до забруднення гідрологічних систем річок Чикито, Хальтепек і Коацакоалькос.

Інша катастрофа сталася в серпні 2007 року, але вже з провини природної стихії: тоді над країною промайнув тропічний ураган "Дин", що став причиною загибелі 25 чоловік.

В результаті розгулу стихії постраждали в цілому 75 тис. мексиканців, багато хто з них залишився без притулку.

Найбільший збиток "Дин" наніс штатам Веракрус і Ідальго, які в ході інспекційної поїздки відвідав президент Мексики Феліпе Кальдерон.

У четвер також стало відомо, що сильний тропічний ураган "Ноель", який зараз дістався острова Гаїті, по дорозі забрав життя 81 людини.

Через безперервні зливи та сильний вітер, які викликають обвали і повені, число жертв збільшується з кожною годиною.

Тільки у Домініканській Республіці, на яку припав основний удар стихії, загинули 56 чоловік. На Гаїті жертвами урагану стали 24 жителі, а на Ямайці – один.

За повідомленнями метеорологів, ураган, що перемістився на Гаїті і Кубу, в найближчу добу рухатиметься на північний захід зі швидкістю 13 км/год. За станом на ранок четверга шторм прямував до Багамських островів.

 

Зараз ви читаєте новину «У Мексиці затопило цілий штат (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути