Ексклюзиви
понеділок, 05 листопада 2012 11:27

У Маріуполі відбувся багатотисячний мітинг проти заводів Ахметова
30

Фото: Фото: 0629.com.ua

У Маріуполі пройшов наймасштабніший екологічний мітинг, який коли-небудь організовувався в місті. Про це повідомляє 0629.com.ua.

Тисячі маріупольців вийшли на площу біля пам'ятника Леніну. На це їх спонукала екологічна обстановка, в якій городяни живуть останнім часом - постійний смог, що нависає над містом, смердючий запах заводів, який відчуває кожен, хто виходить на вулицю. Відзначимо, що більшість місцевих підприємств належить олігархові Ринату Ахметову.

Буквально за півгодини кілька десятків людей, що стоять на площі, перетворилися на сотні, а потім і на тисячі. Молоді мами везли у візочках немовлят, любителі тварин вели на повідках собак, велогонщики під'їжджали на велосипедах. Городяни йшли підготовленими - у пов'язках і протигазах, з наклейками на одязі, плакатами, що закликають зупинити екогеноцид.

Мітингом скористалися приватні підприємці. На площі було розміщено відразу два кава-автомобіля, де можна було придбати гарячі напої. Крім того, прямо з мікроавтобуса там торгували кульками з написом "Стоп, смог!", Вартістю 3 гривні.

"Ми продаємо по собівартості, всю ніч надували", - розповів продавець.

Мітингувальників виявилося настільки багато, що організаторам не вистачило чистих бланків для збору підписів під петицією. Довелося в терміновому порядку додруковувати. За попередніми даними, зібралося більше 5 тисяч людей.

Із запрошених чиновників прийшов тільки один - начальник відділу екології міської ради Георгій Корнєєв. Голова Донецької обласної державної адміністрації Андрій Шишацький, міський голова Юрій Хотлубей, начальник Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Донецькій області Сергій Третьяков, депутати Верховної Ради та інші відповідальні за екологію Маріуполя особи на мітинг не прийшли. Дізнавшись про багатотисячному мітингу, Юрій Хотлубей призначив термінову прес-конференцію в малому залі Маріупольської міськради.

Організатори мітингу голосно заявили зі сцени, що городяни не повинні вибирати між чистим повітрям або стабільною роботою на заводі, яка годує багато сімей. Саме цим чиновники залякують жителів Маріуполя, змушуючи їх змиритися з жахливою екологічною обстановкою. Викиди в атмосферне повітря повинні контролюватися, а очисні споруди працювати.

"Я хочу, щоб ви знали, що радять нам всім робити кожен день, - звернулася зі сцени один з організаторів мітингу Елеонора Гайворонська. - Нам радять ходити в захисних костюмах і протигазах типу "пелюстка", не виходити з дому, полоскати горло двопроцентним розчином соди і пити воду "Боржомі".

За її словами, саме такі рекомендації вказані на сайті міської ради.Також зі сцени була зачитана резолюція мітингу, під якою підписалися тисячі людей. У ній маріупольці звернулися до уряду України з вимогою визнання Маріуполя містом екологічного лиха.

Мітингуючі вимагали від мера Юрія Хотлубея мораторій на відкриття нових виробництв, а також на збільшення потужностей вже існуючих. Крім того, жителі виступили за створення незалежної групи фахівців, яка отримає право, в разі появи смогу, безперешкодно потрапити на комбінати і зробити необхідні заміри.

У компанії Ахметова "Метінвест" городяни попросили вирішити питання з аглофабрикою на комбінаті "Азовсталь" - або зупинити агломашину до того, як на неї не одягнуть рукавний фільтр або повністю зупинити це виробництво і перейти на аглофабрику ММК імені Ілліча, тому що обсяги виробництва їм це дозволяють.

Також важливою вимогою стала припинення забруднення Азовського моря. Зараз "Азовсталь" для своїх потреб безкоштовно використовує 800 млн кубічних метрів Азовського моря щорічно. Відпрацьовані стоки комбінат також скидає в море.

"Ми вимагаємо, щоб комбінат перейшов на закритий цикл використання води", - заявили мітингуючі.

Коли вже всі стали розходиться, одна з маріупольчанок запропонувала відправитися до будівлі міськради і там продовжити пікет. Частина мітингувальників з нею погодилася і відправилася до мерії. Всього там зібралося приблизно 300 чоловік і вони голосно скандували "Ганьба! Ганьба! ".

Зараз ви читаєте новину «У Маріуполі відбувся багатотисячний мітинг проти заводів Ахметова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

129

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути