пʼятниця, 10 квітня 2009 10:02

У Львівській області знесуть пам"ятник "Радянському воїну" та ще 9 монументів

У Львівській області знесуть пам"ятник "Радянському воїну" та ще 9 монументів

В місті Стрий Львівської області все-таки буде знесений пам"ятник радянському Воїну-Визволителю. Його доля обговорювалася в Львівській обласній раді протягом двох тижнів.

Напередодні депутати прийняли рішення про демонтаж і перенесення пам"ятника в музей тоталітаризму.

"Наша комісія вважає, що ці пам"ятники в кожному селі однотипні. Вони не мають ніякої історичної цінності, таким пам"ятникам сьогодні не місце в незалежній, суверенній Україні", - заявила депутат Львівської обласної ради Лариса Федорів, пояснюючи рішення депутатів.

З ініціативою знести пам"ятник минулого тижня виступила націоналістична фракція Всеукраїнське об"єднання "Свобода" в Львівській міській раді. Фракція на чолі з лідером Олегом Тягнибоком з такою пропозицією звернулася до міського голови Стрия і депутатів Стрийської міської ради.

Як говориться в офіційній заяві фракції, пам"ятник воїну-визволителю "символізує мілітаризм радянської епохи і не тільки спотворює історичну правду, але і знищує історико-архітектурну ауру площі Ринок, будови якої відносять до XVII-XIX століттям".

Вперше питання про демонтаж пам"ятників радянського часу в Львові фракція підняла ще в травні 2007 року. Тоді близько 50 з 90 депутатів Львівської міської ради підтримали заяву про створення комісії, яка повинна визначити символи "імперсько-більшовицького панування" в місті, щоб потім їх можна було знести. Першими кандидатами на знесення називалися Зірка на Монументі Слави на вулиці Стрийській, а також пам"ятник Першої кінної дивізії Будьонного в Кам"янко-Бузькому районі Львівщини.

Як відзначали члени фракції, до людей, які загинули в битвах Другої світової війни, вони ставляться з повагою і вважають за необхідне демонтаж тільки символів імперсько-більшовицької влади.

В п"ятницю, як очікується, буде вирішено питання про демонтаж ще 9 монументів, що знаходяться на території Львівської області. Як стало відомо, ветерани Великої Вітчизняної війни збираються опротестувати це рішення.

Весті.ру, Newsru.com

Зараз ви читаєте новину «У Львівській області знесуть пам"ятник "Радянському воїну" та ще 9 монументів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути