Ексклюзиви
вівторок, 20 травня 2008 15:28

У Луганську зроблять літературну революцію

27 травня в Луганському Національному Університеті ім. Т.Шевченко відбудеться презентація першого луганського проекту відеопоезії "Досить розмов у моїй голові" режисера Юлії Блаут і поета Любові Якимчук.

Як повідомили організатори, проект переверне з ніг на голову розділення літератури на роди (епос, лірику і драму), серед яких з"явилося тепер відео.

"Декламація тексту на відео автором або актором - це нудно. Так робили в 60-х роках, називаючи це відеопоезією або поезією в кадрі. Тепер відеопоезія підтверджує альтернативні думки критиків про існування четвертого роду літератури. Серед паперових епосу, звукової лірики (фольклорні традиції) і сценічної драми з"явилося відео, яке сполучає в собі текст, звук і сценічність. І тут дуже важливо, щоб режисер, який працює над відеопоезією, не був у минулому снайпером, тобто не показував картинку під одним кутом", - коментує Л.Якимчук.

За словами Ю.Блаут, "відео не доповнює текст і не ілюструє його, а синтезується з текстом в одне нероздільне ціле, таке, що здається неможливим роздільно. У готовій відеопоезії важко визначити первинність тексту або відео. Відео розширює рамки тексту, а текст - межі екрану. Але більший вплив на відеопоезію, ніж література, надало телебачення і кінематограф. Серед того, що їй дали ці види мистецтва, головне місце займає екранність. Разом з двомірним екраном був запозичений і багатющий матеріал гнучких, ємких, сильних засобів виразності. Реальність зображується за допомогою образів, отриманих сукупністю світла і тіні, звуку і значення, асоціації і символу", - говорить Ю.Блаут.

Після презентації глядачі матимуть можливість заглянути в творчу лабораторію творців відеопоезії і поставити питання авторам проекту, повідомляє ЛIГАБiзнесIнформ.

Зараз ви читаєте новину «У Луганську зроблять літературну революцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути