понеділок, 12 травня 2008 17:15

У Лівані тривають сутички: 50 людей загинуло

Нові запеклі сутички між прихильниками руху "Хезболла" і проурядовими силами сталися в понеділок у Лівані. Підрозділи регулярної ліванської армії наразі ще утримують під контролем ситуацію в країні. За останні кілька днів в результаті зіткнень в різних районах Лівану загинуло близько 50 осіб.

Більшість ліванців побоюються, що нинішня ситуація може перерости в громадянську війну. Коли війська залишили ліванське місто Тріполі, то зіткнення спалахнули з новою силою, в багатьох районах міста чути кулеметний вогонь і звуки вибухів, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Також минулої ночі стались зіткнення в горах неподалік від Бейрута. У сутичках були задіяні сили "Хезболли" та підрозділи, які підтримують уряд Лівану і одного з лідерів ліванських друзів Валіда Джумблатта.

Під час боїв застосовувалася важка артилерія. За деякими даними, керівництво друзів вирішило капітулювати з тим, щоб уникнути кровопролиття. Згодом була досягнута угода про введення ліванських військових в район, де сталися зіткнення.

Ліванські друзькі громади проживають здебільшого в районі міста Шуф на південь від Бейрута.

У самому Бейруті зберігається напружена ситуація. Західна частина міста на якийсь час перейшла під контроль бойовиків угрупування "Хезболла", проте потім вони погодилися передати ці райони ліванським військовим.

Багато оглядачів відзначають, що армія виявилася єдиним чинником, що запобіг повному хаосу в Лівані. При цьому багато хто вважає, що генерал Мішель Сулейман повинен стати новим президентом країни.

Міністри закордонних справ країн-членів Ліги арабських держав під час зустрічі в Каїрі закликали негайно покласти край насильству в Лівані. Вони також домовилися про відправку до Лівану делегації для посередництва в переговорах для припинення протистояння.

Одна з пропозицій по врегулюванню кризи включає відставку нинішнього уряду Лівану і передачу влади спеціальній раді, до якої увійдуть військові.

З"явилися також повідомлення про те, що американський есмінець "Коул" повернувся в східну частину Середземного моря.

Угрупування "Хезболла" вже заявило, що будь-яке американське втручання в розвиток ситуації в Лівані приведе до того, що опозиція, яку підтримує це угрупування, вважатиме, що має право вживати будь-яких заходів для боротьби з владою.

Як підкреслюють спостерігачі, це - найбільш кровопролитний внутрішній конфлікт, який Ліван переживає з часів громадянської війни, що тривала з 1975 по 1990 роки.

Напередодні "Хезболла" погодилася вивести своїх бойовиків з вулиць Бейруту, вслід за тим, як ліванська армія скасувала два рішення уряду країни, спрямованих проти цього шиїтського угрупування.

Зіткнення спровокувало рішення уряду в понеділок закрити телекомунікаційну мережу, підконтрольну "Хезболі".

Уже в п"ятницю бойовики угрупування вивели з ефіру проурядовий телеканал, власником якого є Саад Харірі, син убитого в 2005 році колишнього прем"єр-міністра Лівану і один з лідерів нинішнього коаліційного уряду країни, очолюваного Фуадом Синьйорою, повідомляє Newsru.ua.

Зараз ви читаєте новину «У Лівані тривають сутички: 50 людей загинуло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути