середа, 16 березня 2011 16:42

У Латвії вшанували "есесівців", які воювали проти СРСР
7

Фото: Фото: Reuters

У Ризі антифашисти влаштували акції протесту проти ходи ветеранів латиського легіону SS. Противники легіонерів зібралися біля пам'ятника Свободи, де традиційно закінчується хода.

Всього біля монументу зібралося близько ста антифашистів. Вони тримали плакати з написами "Легіонери - ганебна пляма Латвії" і "За вами - кров і смерть". Деякі були одягнені в роби, що імітують одяг в'язнів концтаборів. Кілька учасників акції підняли на жердинах відрубані свинячі голови з написами "Чим пишаєтесь, панове?".

Коли колона легіонерів і їхніх прихильників підійшла до пам'ятника, антифашисти зустріли її вигуками "Ганьба" і "Фашисти". Повідомлень про будь-які сутички між представниками цих груп не надходило. Один з активістів антифашистського руху, Іосиф Корен, закликав своїх прихильників не піддаватися на провокації і не кидати нічого в легіонерів.

До пам'ятника Свободи було заздалегідь стягнуто велику кількість поліції. Колону легіонерів також оточувало поліцейське оточення.

Учасники ходи, співаючи патріотичні пісні, підійшли до пам'ятника і поклали квіти.

Всього в демонстрації взяли участь близько тисячі осіб (власне ветерани, а також представники націоналістичних організацій). За іншими даними, учасників було більше - 2,5-3 тисяч.

День легіонерів в Латвії відзначається в річницю однієї з подій Великої Вітчизняної війни. Тоді, 16 березня 1944 року, латиський легіон SS вперше вступив у бій з Червоною Армією. Акції, що проходять в День легіонерів, іноді супроводжувалися сутичками між націоналістами і антифашистами.

Зараз ви читаєте новину «У Латвії вшанували "есесівців", які воювали проти СРСР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути