Ексклюзиви
вівторок, 18 квітня 2006 18:38

В Естонії "есесівців" не оголошуватимуть борцями за свободу

Парламент Естонії сьогодні відхилив ініціативу опозиційних партій "Союз Батьківщини" і "Республіка" оголосити "лісових братів" та естонців, які воювали у гітлерівський армії, "борцями за визволення Естонії".

Більш ніж два тижні тому, 30 березня, цю пропозицію відхилив і уряд країни.

У поясненні до документу йдеться, що люди, які воювали у німецькій армії і після війни - у лісах за Естонію, бажають отримати визнання, яке б могло морально компенсувати шкоду, завдану у роки окупації: тюремне ув"язнення, приниження, позбавлення власності, обмеження в отриманні житла, посади, освіти, неповноцінне життя.

Вперше питання про визнання естонців, які воювали у складі гітлерівської армії, порушили у 2004 році на злеті Союзу борців за визволення Естонії.

15 червня 2005 року "Союз Батьківщини" і "Республіка" вперше надали проект постанови на розгляд урядом. 20 жовтня цього ж року уряд вирішив не підтримувати його у наданому вигляді. Натомість він запропонував внести зміни.

Однак з внесеними змінами не погодилося Міністерство юстиції. У відповідь, естонський уряд погодився з думкою Мінюсту про те, що і в такому оновленому вигляді у постанові не вирішені всі вказані раніше проблеми.

Також Мінюст попередив, що прийняття постанови саме у такому вигляді може призвести до розпалювання ворожнечі між людьми, які воювали по різні боки, пише Интерфакс.

Зараз ви читаєте новину «В Естонії "есесівців" не оголошуватимуть борцями за свободу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути